Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС заявляють про узгодження ключових питань з Будапештом щодо врегулювання «мовного питання»


У Міністерстві закордонних справ повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини щодо врегулювання «мовного питання».

«З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узгодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання «мовного питання», започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури. Крок по кроку до нормальності», – написав у twitter заступник глави МЗС України Василь Боднар.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Угорщина має намір закрити питання щодо закону України «Про освіту» під час наступних переговорів

Геннадій Москаль: де патріоти-волонтери, які навчили б меншини Закарпаття державної мови?

Венеціанська комісія і освіта в Україні: українська мова – основа держави

Міністр Лілія Гриневич про мову викладання, батьківські комітети і зарплату освітян

Мультфільм «Лепетуни» вчить дітей української мови​

XS
SM
MD
LG