Доступність посилання

ТОП новини

Комісія Київради підтримала петицію щодо знесення «каплиці» УПЦ (МП) у Києві


Незаконно збудована так звана «каплиця» УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України у Києві
Незаконно збудована так звана «каплиця» УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України у Києві

Депутати Київської міської ради під час засідання Постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування підтримали петицію №6972 з проханням знести так звану каплицю УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви в Києві як «незаконну».

Депутати вирішили рекомендувати київському міському голові підтримати петицію та доручити структурним підрозділам виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вжити всі передбачені чинним законодавство заходи, направлені на усунення правопорушень у найкоротший термін.

Під час засідання петицію №6972 підтримали усі вісімнадцять присутніх депутатів.

Петиція про знесення незаконної каплиці зібрала понад 10 тисяч підписів. Саме така кількість необхідна, щоб звернення розглянули представники влади.

Каплиця розташована на території Національного музею історії України в центрі Києва. На думку авторів петиції, територія, на якій збудована каплиця УПЦ (МП), «належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення».

На сайті Київської міської ради зазначають, що петиції, які збирають необхідну кількість підписів, влада має розглянути протягом 90 днів.

Водночас директорка Національного музею історії України Тетяна Сосновська повідомила, що позов до суду проти релігійної організації, яка опікується незаконною забудовою, буде подавати сам музей.

Наразі Сосновська збирає оригінали документів, які будь-яким чином можуть підтвердити незаконність зведеної споруди та просить державні органи та правоохоронців їй у цьому допомогти.

25 січня поліція повідомила про затримання двох чоловіків, якими виявилися архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк, через спробу підпалити так званий «Десятинний монастир» УПЦ (Московського патріархату). Провадження відкрили за статтею про «замах на умисне знищення або пошкодження майна». Пізніше Шевченківський райсуд Києва взяв двох архітекторів під варту на два місяці з можливістю внесення застави, попри клопотання прокурора обмежитись домашнім арештом.

3 лютого біля Національного музею історії України на підтримку архітекторів мітингували кілька сотень людей. Паралельно представники УПЦ (МП) проводили мітинг-молебень на захист споруди.

Під час акції на підтримку арештованих архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, звинувачених у спробі підпалу незаконно збудованої будівлі УПЦ (МП) біля фундаменту Десятинної церкви. Київ, 3 лютого 2018 року
Під час акції на підтримку арештованих архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, звинувачених у спробі підпалу незаконно збудованої будівлі УПЦ (МП) біля фундаменту Десятинної церкви. Київ, 3 лютого 2018 року

5 лютого Апеляційний суд Києва відпустив Горбаня та Шемотюка на поруки народних депутатів.

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2005 році. Попри відсутність дозвільних документів, «монастир» понад 10 років функціонує на території історичної пам’ятки.

На цю ж тему:

Архітектори і УПЦ (МП). Хотіли привернути увагу до «агентів ФСБ у рясах» – Шемотюк

Акція біля каплиці УПЦ (МП) у Києві: активісти захищали архітекторів, віряни – споруду​

Представники УПЦ (МП) чинять спротив демонтажу незаконного «Десятинного монастиря» – представник КМДА

Петиція про знесення «каплиці» УПЦ (МП) у Києві зібрала необхідні підписи

На захист двох архітекторів, арештованих за підпал споруди УПЦ (МП), виступили депутати і активісти

XS
SM
MD
LG