Доступність посилання

ТОП новини

ЄС зніме санкції із двох соратників Януковича – дипломати


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Дипломати Європейського союзу мають намір продовжити дію санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича, але виключити зі списку двох його соратників – депутата-втікача Сергія Клюєва і екс-міністра юстиції Олену Лукаш. Про це Радіо Свобода 20 лютого повідомили на умовах анонімності європейські дипломати, які не мають повноважень публічно обговорювати питання.

За їхніми даними, в ЄС дійшли висновку, що є недостатньо доказів для збереження Клюєва і Лукаш у санкційному списку, до якого внесені особи, підозрювані у причетності до розкрадання державних коштів за часів президентства Януковича.

Як заявляють дипломати, санкції щодо решти 13 осіб у списку 21 лютого будуть продовжені ще на рік. Серед цих 13 осіб – Янукович, його син Олександр, колишній прем’єр Микола Азаров, екс-віце-прем’єр Сергій Арбузов, а також брат Сергія Клюєва Андрій, який був головою адміністрації Януковича.

Ці санкції – заборона на в’їзд до ЄС і замороження активів на території Євросоюзу – були запроваджені навесні 2014 року проти осіб, яких у Євросоюзі вважають відповідальними за дестабілізацію становища в Україні, і відтоді кілька разів переглянуті і продовжені. Дехто з підсанкційних намагався оскаржувати їх у Європейському суді, але там щоразу вирішували, що чинні санкції запроваджені законно (хоча в кількох випадках заднім числом визнавали незаконність цих санкцій у період весни 2014 – весни 2015 років).

XS
SM
MD
LG