Доступність посилання

ТОП новини

Відсторонення ректора НМУ Амосової: Супрун заявила, що членам Кабміну надійшли погрози


Уляна Супрун
Уляна Супрун

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та іншим членам Кабінету міністрів надійшли погрози через відсторонення ректора Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Катерини Амосової.

«Перед початком уряду прем’єр-міністру та міністрам прийшло повідомлення з погрозами через ситуацію, яка склалася в НМУ. Вчора намагалися зламати мою приватну сторінку на Facebook. Тактика кібертероризму та залякування – одні з улюблених способів не лише Російської Федерації, але й її союзників в Україні», – написала Супрун у Facebook.

Вона також звернулася до правоохоронних органів «з проханням вжити відповідних заходів».

У скриншоті повідомлення, яке оприлюднила Супрун, йдеться, що в.о. міністра «списана в утиль, оскільки підняла руку на святе – НМУ ім. О. О. Богомольця та його ректора». Його автори закликають звільнити Супрун. «Інакше, сподіваюся, ви пам’ятаєте, що більшість змін в Україні були ініційовані студентами. Страйк буде продовжуватися, поки ви не звільните Супрун», – зазначається в повідомленні, що оприлюднила в.о. міністра.

28 лютого учасники страйку в НМУ імені О.О. Богомольця заявили, що припиняють протести, оскільки комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я «підтримав всі вимоги».

Катерина Амосова розповіла, що депутати звернулися до прем’єр-міністра Гроойсмана з проханням визначити дату складання студентами-стоматологами третього курсу іспиту «Крок 1», перевірити законність фінансової діяльності Центру тестування при МОЗ України та скасувати наказ Міністерства про перевірку вишу і відсторонення ректора.

20 лютого Міністерство охорони здоров’я України повідомило про відсторонення від виконання обов’язків ректора Національного медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову. У МОЗ пояснили, що це пов’язано із тим, що у цьому університеті не відбувся ліцензійний інтегрований іспит «Крок 1. Стоматологія», запланований на 20 лютого у всіх закладах вищої освіти, які готують лікарів-стоматологів.

За даними міністерства, це сталося через відсутність договору між Центром тестування, який є єдиною уповноваженою на проведення ліцензійних іспитів «Крок» організацією, і Національним медичним університетом імені Богомольця.

25 лютого на сайті університету з’явилася заява про безстроковий страйк студентів і працівників НМУ у зв’язку з «безпрецедентним, брутальним і незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені Богомольця».

У заяві, серед іншого, наголошується, що право обирати керівництво університету належить винятково трудовому колективу.

XS
SM
MD
LG