Доступність посилання

ТОП новини

МВС повідомило дані про учасників бойових дій у сутичках під Радою


Поліція увійшла до наметового містечка під Верховною Радою, Київ, 3 березня 2018 року
Поліція увійшла до наметового містечка під Верховною Радою, Київ, 3 березня 2018 року

Серед 111 людей, яких доставили до Печерського та Шевченківського управлінь поліції Києва після сутичок під Верховною Радою 3 березня, 15 людей мали посвідчення учасника бойових дій, повідомив речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко у Facebook.

«Посвідчення УБД мали 15 з них, ще двоє заявили про це усно, але не надали ніякого документу на підтвердження цього. Посвідчення «інвалід війни» – мали ще двоє затриманих», – написав Шевченко.

За його словами, одному з людей з посвідченням учасника бойових дій оголосили про підозру за статтею про «хуліганство» у зв’язку з сутичками під Верховною Радою 27 лютого.

Шевченко зазначив, що ще один учасник бойових дій перебував у розшуку в рамках провадження про «незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту».

Він додав, що серед співробітників поліції, Національної гвардії та Державної служби України з надзвичайних ситуацій було «щонайменше декілька сотень учасників бойових дій».

Також речник заявив, що на чотирьох жінок складені адміністративні протоколи.Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції повідомляла, що станом на 28 лютого статус учасника бойових дій отримали 328 089 учасників АТО.

3 березня поліція заявила, що проводить «слідчі дії» в наметовому містечку, встановленому активістами в жовтні минулого року. Народний депутат Семен Семенченко назвав дії силовиків «штурмом», а його колега Єгор Соболєв заявив, що наметовий табір «розтрощений спецпризначенцями».

За словами начальника поліції Києва Андрія Крищенка, слідчі й поліція працювали в рамках кримінальних проваджень за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) у Києві у грудні 2017 року й сутичок біля Верховної Ради, які відбулися 27 лютого.

Рух вулицею Грушевського, де стояли намети, розблокований. Демонтаж наметів супроводжувався сутичками між поліцією та мешканцями наметового містечка. У результаті, за даними поліції, до лікарень звернулися 13 людей із числа тих, що були в наметовому містечку, і семеро правоохоронців. Загалом до відділків доставили 111 людей, більшість із яких відпустили.

За словами правоохоронців, під час проведення слідчих дій на території наметового містечка біля Верховної Ради вони вилучили дев’ять гранат РГД-5, запали, «коктейлі Молотова» і п’ять димових мін.

У партії «Рух нових сил» колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, яка свого часу організувала цей протест і табір під парламентом, але потім дистанціювалася від нього, засудили знесення наметового містечка під Верховною Радою. У партії стверджували, що протест, який тривав від 17 жовтня 2017 року, залишався мирним, а «всі провокації та насильство здійснювали виключно представники влади».

XS
SM
MD
LG