Доступність посилання

ТОП новини

У Криму продовжили арешт трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»


Сейран Салієв
Сейран Салієв

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт до 9 червня фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» –Сейрану Салієву, Мемету Бєлялову і Сулейману Асанову. Про це 5 березня в коментарі проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» розповів активіст «Кримської солідарності» Сервер Мустафаєв.

За словами активіста, сторона захисту учергове просила змінити запобіжний захід, але російський суд не взяв клопотання до уваги.

12 жовтня в анексованому Криму російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая: Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва і Ернеса Аметова. Федеральна служба безпеки Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії, а тепер фактично і в анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

В Україні «Хізб ут-Тахрір» діє законно. Водночас, у Росії Верховний суд заборонив «Хізб ут-Тахрір» ще у 2003 році, включивши до списку об'єднань, названих «терористичними», і зараз поширює цю заборону також і на території анексованого Криму.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

XS
SM
MD
LG