Доступність посилання

ТОП новини

Україна розпочала опис та арешт українських активів «Газпрому» – Кабмін


Кабінет міністрів України активізує свої дії щодо стягнення штрафу з російського «Газпрому», повідомила прес-служба уряду.

«Україна розпочала опис та арешт українських активів «Газпрому», – зазначили в Кабінеті міністрів.

Згідно з повідомленням виконавче впровадження в цій справі веде департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на основі рішення суду про стягнення з «Газпрому» в дохід загального фонду державного бюджету України 171 931 854 000 гривень.

В уряді заявили, що в перелік активів, які мають бути арештовані, потрапило майно компаній «Газпромзбут Україна» та «Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України», а також цінні папери ПАТ «Інститут ЮЖНІІГІПРОГАЗ» та АТ «Газтранзит».

До оцінки вартості цінних паперів залучили українську компанію «Українська експертна група», яка оцінила вартість акцій «Газтранзиту» в 630 747 656 гривень. Ці акції мають бути продані на відкритих аукціонах, зазначили в Кабінеті міністрів.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України наклав на «Газпром» штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 мільярдів гривень. За рік – через пеню - сума подвоїлася до майже 172 мільярдів гривень. «Газпром» намагався оскаржити рішення АМКУ, проте суди всіх інстанцій визнали правомірність вимог України.

Російська компанія «Газпром» заперечувала звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою вчинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права й інтереси всіма можливими з правового погляду методами».

31 травня 2017 року компанія «Газпром» заявила, що Міністерство юстиції України наклало арешт на акції її підприємства «Газтранзит».

1 червня міністр юстиції Павло Петренко повідомив про стягнення перших сум із російського «Газпрому» за штрафами, накладеними Антимонопольним комітетом.

XS
SM
MD
LG