Доступність посилання

ТОП новини

Суд надав Крисіну державну охорону


Юрій Крисін також є фігурантом справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія
Юрій Крисін також є фігурантом справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія

Дарницький районний суд Києва надав державну охорону Юрію Крисіну, якого звинувачують у координації нападів на активістів у центрі Києва в період Революції гідності.

Таким чином, суд частково задовольнив клопотання захисту – щодо Крисіна застосують заходи безпеки, але через суспільний резонанс судовий процес залишиться відкритим.

Наступне засідання в цій справі призначили на 29 березня.

Сам Юрій Крисін пояснив необхідність охорони тим, що небезпека загрожує і йому, і його родині.

«Ви бачили, як погрожували моїй родині, що писали на моїй огорожі? Ви в інтернеті почитайте: хочуть убити мене, мою дружину і дітей. Ну до чого тут дружина і діти? Хочуть – нехай мене вбивають. Я ж тут, я не ховаюся! Як би комусь не хотілося, я нікуди не втечу», – сказав Крисін журналістам після судового засідання.

Про свою причетність до злочинів та про докази у справі Крисін говорити не став.

«Звертайтеся із запитом до Солом'янського суду, він має всі матеріали», – уточнив він.

Зі свого боку, адвокати Юрія Крисіна під час суду аргументували необхідність охорони для їхнього підзахисного тим, що активісти низки правих організацій, серед яких «С14», «Національні дружини» та «Правий сектор», пікетують його будинок під Києвом, а також Дарницький суд під час розгляду справи Крисіна, озвучують погрози щодо фізичної розправи, а 5 березня, після чергового засідання суду, активісти влаштували Крисіну так званий «коридор ганьби».

Зі свого боку, активісти, які пікетують суд, заявляють, що вдаватимуться не до фізичного, а лише до психологічного тиску на фігуранта вбивства журналіста В’ячеслава Веремія.

5 березня Дарницький суд розпочав розгляд щодо Юрія Крисіна кримінального провадження, що стосується фактів переслідування майданівців так званими «тітушками» під час Революції гідності. Крисіна звинувачують у тому, що він координував напад на активістів у центрі Києва, а також викрадення й катування людей.

1 березня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про примусове приведення Юрія Крисіна, який також є фігурантом справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія. Аналогічне рішення Дарницький районний суд Києва ухвалив 16 березня.

Шевченківський районний суд Києва 22 грудня 2017 року визнав винним у хуліганстві фігуранта справи щодо нападу на Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки.

Журналіста газети «Вєсті» вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Як повідомив сайт видання, Веремій разом із колегою на автомобілі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

XS
SM
MD
LG