Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Росію негайно звільнити всіх українських політв’язнів


Речниця Держдепартаменту США Гізер Науерт
Речниця Держдепартаменту США Гізер Науерт

Державний департамент США закликав негайно звільнити всіх українських політв’язнів, які утримуються в Росії. Про це в мережі Twitter 8 червня заявила речниця Держдепартаменту Гізер Науерт.

«Сполучені Штати закликають негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка і всіх українських політв’язнів, утримуваних Росією. Свободу Сущенку та Сенцову», – написала Науерт.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в’язницях. Як заявив 4 червня адвокат українця Дмитро Дінзе, лікарі, які спостерігають за станом українського в’язня Олега Сенцова, очікують до 30-го дня його голодування негативної реакції, яка вимагатиме їхнього втручання, і тоді можуть почати примусове годування ув’язненого зондом через ніс.

Докладніше про це: Amnesty International: Росія має звільнити Сенцова

4 червня суд у Москві засудив українського журналіста Романа Сущенка до 12 років в’язниці.

Президент зустрівся із родичами політв’язнів у Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Сущенка, який із 2002 року був кореспондентом агентства «Укрінформ» у Франції, затримали у Москві співробітники ФСБ Росії 2 жовтня 2016 року. За версією російських спецслужб, він є кадровим «співробітником української військової розвідки» і полковником. ФСБ стверджує, що Сущенко збирав відомості про російське військо.

За версією самого журналіста, в Москву він приїхав у відпустку, щоб відвідати родичів. Головне розвідувальне управління України також спростувало інформацію, про те, що Сущенко співпрацював із військовою розвідкою України.

Активісти в Україні і світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

XS
SM
MD
LG