Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську спробують домовитися про режим тиші на Донбасі на період літа – Марчук


За словами Євгена Марчука, досягти домовленостей про припинення обстрілів буде непросто
За словами Євгена Марчука, досягти домовленостей про припинення обстрілів буде непросто

На засіданні Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації в зоні конфлікту на сході України 27 червня в Мінську сторони намагатимуться домовитись про режим тиші на всій лінії фронту на період літа, повідомив представник України в підгрупі з питань безпеки ТКГ Євген Марчук.

«Буде спроба домовитися і, головне, відпрацювати технологію забезпечення припинення обстрілів, тобто встановлення режиму тиші по всій лінії фронту. А це 426 кілометрів. Припинити бодай на два літніх місяці, коли жнива, канікули, відпустки», – написав він у Facebook.

За словами Марчука, досягти домовленостей про припинення обстрілів буде непросто.

«Недовіра сторін зашкалює, підстав для цього вдосталь. Технологія забезпечення реалізації домовленостей серйозно ослаблена. Росія в односторонньому порядку вийшла із СЦКК (Спільного центру контролю і координації) в грудні 2017 року під надуманим приводом. А це означає, що найкращі домовленості без прямої участі в їх реалізації військових РФ і України, які входили до складу СЦКК, практично забезпечити дуже і дуже важко», – додав він.

На попередньому засіданні контактної групи 13 червня в Мінську сторонам не вдалося домовитися про сталий режим тиші.

Оголошувані раніше перемир’я в зоні конфлікту на Донбасі здебільшого порушувалися вже за кілька годин після початку дії. Сторони конфлікту – українські військові і підтримувані Росією бойовики – звинувачували одна оду в цьому.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати лише російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG