Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «Північний потік-2» – політична забаганка Росії, яку треба зупинити


Петро Порошенко у Брюсселі, 12 липня 2018 року
Петро Порошенко у Брюсселі, 12 липня 2018 року

Президент України Петро Порошенко закликає західних партнерів України зупинити реалізацію російського газогону «Північний потік-2», який він назвав «політичною забаганкою» Росії, що не має економічного підґрунтя.

Про це Порошенко сказав вранці 12 липня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі перед засіданням Північноатлантичної ради за участю лідерів України і Грузії в рамках саміту НАТО.

«Північний потік-2» не є економічним проектом. Це політично мотивована, абсолютно геополітична забаганка Росії. І така ситуація є абсолютно неприйнятною. Тут чітка позиція Україна – цей проект не має економічного сенсу. Це чиста правда», – сказав Порошенко.

Він додав, що Київ готовий запропонувати спільне з європейцями управління українською газотранспортною системою, «де є зарезервовані потужності, набагато більші, аніж матиме «Північний потік-2».

Читайте також: Серед країн НАТО немає згоди щодо «Північного потоку-2» – Столтенберґ

«І європейські платники податків, європейська економіка не повинні витрачати зайву копійку. І використання української газотранспортної системи зробить європейську економіку набагато більш конкурентоспроможною. І я сподіваюся. Що ми зможемо зупинити «Північний потік-2», – наголосив Порошенко.

Президент США Дональд Трамп та інші представники його адміністрації критикували проект «Північний потік-2». Частина країн ЄС і Україна прямо закликали заблокувати його спорудження, стверджуючи, що він поставить під загрозу енергетичну безпеку України та Євросоюзу.

У будівництві газопроводу, який пройде з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, беруть участь, зокрема, компанії з Німеччини і Австрії. Влада в цих країнах стверджує, що йдеться про суто економічний проект. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, однак, заявила, що робота газопроводу можлива лише в разі, якщо Росія не припинить транзит газу через Україну.

XS
SM
MD
LG