Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ починає слідчий експеримент у центрі Києва у справі Майдану


Ці слідчі дії завершать не пізніше ніж за три місяці, повідомив начальник слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк
Ці слідчі дії завершать не пізніше ніж за три місяці, повідомив начальник слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк

Генеральна прокуратура України від 17 липня розпочинає слідчий експеримент у центрі Києва в рамках розслідування справи про розстріли протестувальників на Майдані взимку 2014 року, повідомив начальник слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

«Від сьогодні розпочинається слідчий експеримент... Три місяці – це максимальний термін з урахуванням різних несподіванок. Слідчі, судові експерти називали порядок проведення слідчих дій, планували протягом місяця завершити», – сказав він.

Горбатюк додав, що у зв’язку з експертизами, буде тимчасово перенесено пам’ятник і хрест героям Небесної сотні у зв’язку з необхідністю проведення слідчих дій на тому місці, й закликав людей не сприймати це критично.

За словами Горбатюка, під час безпосереднього проведення слідчих дій будуть оточені вулиці на кілька годин.

Начальник слідчого управління повідомив, що також створюється 3D-модель вулиці Інститутської, що дасть змогу скоротити тривалість проведення слідчих дій.

Зі свого боку, директор музею «Революції гідності» Ігор Пошивайло повідомив, що роботи зі створення Меморіалу героїв Небесної сотні почнуться в жовтні. Меморіал планують відкрити 20 лютого 2019 року.

Раніше Департамент спеціальних розслідувань заборонив вчиняти будь-які дії, які змінювали б ландшафт на вулиці Інститутській, до завершення слідчих експериментів у справі щодо розстрілу Небесної сотні.

Читайте також: «На конкурсі проектів музею Революції гідності перемогли архітектори з Німеччини​»

Музей Революції гідності буде присвячений пам’яті загиблих під час протестів взимку 2013–2014 року. У лютому 2014-го в результаті дій силовиків проти активістів у центрі Києва загинули понад сто людей, їх згодом почали називати Небесною сотнею. На вулиці Інститутській у Києві є меморіальні плити на честь загиблих, а також хрест і портрети вбитих активістів. Меморіалу Героїв Небесної сотні як такого наразі немає.

XS
SM
MD
LG