Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина стежить за «Нічними вовками», але заходів не вживає


Братислава, 27 липня 2018 року
Братислава, 27 липня 2018 року

Повідомлення про те, що російський прокремлівський націоналістичний мотоклуб «Нічні вовки» влаштував собі базу у Словаччині, продовжують відгукуватися в цій країні. На заяву словацького президента, що це угруповання становить загрозу безпеці країни, прем’єр-міністр відповів, що не президентові вирішувати питання щодо загрози. Посадовці обіцяють уважно стежити за діями цієї групи у Словаччині.

Поява «європейської бази» «Нічних вовків» на приватній ділянці в західнословацькому селі викликала у Словаччині стривоженість – і політичні сварки. Президент країни Андрей Кіска закликав уряд створити умови для дієвої протидії таким сумнівним групам – і отримав від уряду відповідь, що це не президентська справа.

«Нічні вовки» поруч зі спецпідрозділами російської армії брали участь у воєнній операції у Криму. Багато членів мотоклубу за це отримали в Росії державні нагороди
Андрей Кіска

«Нічні вовки» поруч зі спецпідрозділами російської армії брали участь у воєнній операції у Криму. Багато членів мотоклубу за це отримали в Росії державні нагороди. Засновник «Нічних вовків» за участь в анексії Криму опинився в санкційному списку і не має права в’їхати в жодну з країн-членів ЄС», – заявив Кіска.

За його словами, цілком ясно, що ця група – зовсім не нешкідливі любителі мотоциклів: «Нічні вовки» – це інструмент режиму, який узяв участь у захопленні території сусідньої країни».

Як наголосив президент Словаччини, з огляду на такі обставини діяльність цієї групи мотоциклістів створює очевидний ризик для безпеки країни. А створення так званої «європейської бази» «Нічних вовків» у Словаччині є водночас «насмішкою з офіційної позиції» Братислави щодо анексії Криму і щодо політики Росії, сказав Андрей Кіска.

Також на цю тему: Вовки в овечій шкурі? Байкери Путіна створили військовий табір у Словаччині

«Нічні вовки» – це інструмент режиму, який узяв участь у захопленні території сусідньої країни
Андрей Кіска

Перед виступом президент мав зустріч із керівником поліції Словаччини Міланом Лучанським і у виступі висловив жаль через його слова, що поліція не може нічого вчинити, поки не відбулося порушення закону. «Вважаю, що чекати, поки об’єднання, що служить чужій державі, почне на території Словаччини порушувати закон, – це вбога стратегія в царині безпеки», – наголосив Кіска.

Він закликав уряд країни створити всі необхідні умови для силових структур, щоб ті могли ефективно протидіяти таким, за його словами, сумнівним групам, що поширюються по всій країні.

Політичної волі наразі немає…

Керівник поліції, зі свого боку, теж виступив перед журналістами і сказав, що у справі з «Нічними вовками» йому бракує політичної позиції держави: «Як буде політична воля і буде сказано, що це пропаганда, несумісна з інтересами Словаччини, то заборонимо їм в’їзд». А на той факт, що «Нічних вовків» вважають інструментом російської гібридної війни, Мілан Лучанський відповів, що такими справами у Словаччині займаються інші структури, а не поліція.

Російські «Нічні вовки» «відмітилися» у Словаччині – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Але почекати на таку політичну позицію доведеться, і наразі словацький уряд не буде вживати ніяких заходів, до яких закликав президент. Прем’єр-міністр Петер Пеллеґріні виступив зі спеціальною заявою у відповідь на цей заклик: у зв’язку з діяльністю «Нічних вовків» у Словаччині він почекає на результати розслідування поліційних органів і генеральної прокуратури, і лише після того висловить свою позицію.

«Не Андрей Кіска, а саме ці органи мають вирішити, чи становлять «Нічні вовки» ризик для безпеки країни, чи ні», – мовиться у прем’єрській заяві, яку оприлюднила урядова прес-служба.

…але «шкідливий вплив» «вовків» уже побачили

Ми вважаємо, що її члени чинять шкідливий вплив, особливо тим, що розповсюджують думки, якими намагаються переписати історію
Петер Суско про групу «Нічні вовки»

Але в уряді Словаччини є й інші думки щодо групи «Нічні вовки». Речник Міністерства закордонних справ країни Петер Суско заявив: «Ми вважаємо, що її члени чинять шкідливий вплив, особливо тим, що розповсюджують думки, якими намагаються переписати історію». На запитання британського громадського мовця «Бі-бі-сі», які саме такі думки він має на увазі, Суско навів приклади: «те, що Крим є, був і буде російським, що Сталін був великим героєм, що НАТО – злочинна організація тощо».

За словами речника, діяльність «Нічних вовків» у Словаччині буде під пильним спостереженням.

Вони називають себе клубом і не є офіційною урядовою організацією, тому в цій справі важко втрутитися через російське посольство, сказав Петер Суско. І наголосив: «Викликає очевидне занепокоєння той факт, що люди, які висловлюють погляди, прямо протилежні зовнішньополітичним поглядам Словаччини, намагаються організувати свою діяльність на території Словаччини».

Також на цю тему: Російські «Нічні вовки» і «Словацькі новобранці»: як російські байкери отаборилися в Словаччині

Влада США наклала санкції на «Нічних вовків» загалом і окремо на керівника групи Олександра Залдостанова, відомого на прізвисько «Хірург», іще наприкінці 2014 року. Причиною стала участь групи в захопленні Росією Криму, де її члени, зокрема, служили в так званій «самообороні», що здійснювала силові акції проти українських військових частин та господарських об’єктів на півострові, – а також участь членів групи в подіях початку квітня 2014 року в Луганську й Харкові. За даними США, група тісно пов’язана з російськими спецслужбами. Схожі санкції запровадила й Канада.

У Європейському союзі прямих санкцій щодо «Нічних вовків» наразі немає. Але вже не раз її російським членам, включно з Залдостановим, відмовляли у в’їзді в європейські країни, коли ті намагалися влаштовувати там свої пропагандистські мотопробіги.

У Росії ж діяльність «Нічних вовків» має підтримку президента Володимира Путіна. Він не раз сам брав участь в акціях групи, а Олександрові Залдостанову вручив високу державну нагороду, Орден пошани, за «патріотичне виховання молоді». А за участь у захопленні Криму Залдостанов, за повідомленнями, має не менш ніж дві нагороди: медаль Міністерства оборони Росії «За повернення Криму», і ще «За визволення Криму і Севастополя» – щоправда, ця остання не зовсім медаль, а просто пам’ятний знак такого собі «революційного комітету «Севастополь – Крим – Росія».

Також на цю тему:

Вовки в овечій шкурі? Байкери Путіна створили військовий табір у Словаччині

Російські «Нічні вовки» і «Словацькі новобранці»: як російські байкери отаборилися в Словаччині

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG