Доступність посилання

ТОП новини

«Напружені бої, щоденно гинуть цивільні, деякі села знищені»: чому ЗСУ не просуваються на Херсонщині?


Українські військові утримують плацдарми не лише навколо Кринок – Ігор Романенко
Українські військові утримують плацдарми не лише навколо Кринок – Ігор Романенко

Без електрики, води, опалення та газопостачання – така ситуація склалася у кінці березня в окупованій Каховці на лівобережній Херсонщині. Люди виживають, хто як може, зазначає міський голова Віталій Немерець, а окупаційна влада у ситуації, яка склалася, звинувачує Україну та ЗСУ, каже він.

Аналогічні проблеми – і в сусідній Новій Каховці, стверджує депутат Херсонської міськради Сергій Хлань. За його словами, окупаційна влада організувала підвіз води, але він був мінімальний. При цьому бойові дії в регіоні стають все запеклішими.

Якою є гуманітарна ситуація у прифронтових містах на лівобережній Херсонщині? Чи багато жителів залишаються в Каховці, Новій Каховці та Олешках? Як українські військові утримують плацдарми на лівому березі Дніпра і чому їм поки не вдається просуватися, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Нова Каховка: «Люди страждають»

Народний депутат України від Новокаховського виборчого округу Сергій Козир розповів «Новинам Приазов’я», що гуманітарна ситуація у місті наразі скрутна. Стале водопостачання припинилося через руйнування Каховської ГЕС.

Сергій Козир
Сергій Козир

«Саме місто Нова Каховка дуже сильно постраждало. Ми знаємо, що було велике підтоплення і деякі свердловини зараз не працюють. Тобто погіршилася ситуація з водозабезпеченням. Також дуже погана ситуація з електропостачанням. Тобто до так званих псевдовиборів (російських президентських виборів в окупації – ред.) взагалі була дуже-дуже погана ситуація, електрики не було, напруги не було, але під вибори десь щось окупаційна влада зробила. Зараз водозабезпечення та електрика подається по графіку, тобто немає сталого забезпечення, люди страждають», – повідомив він.

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль назвав руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.
Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.
Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня 2022 року американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія.
Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією, обміління водосховища вище, нестачу питної води у регіоні. Українська влада оголосила про евакуацію з небезпечних районів Херсонщини. За фактом підриву Каховської ГЕС прокурори порушили справу про екоцид.

«Місто спустошене»

Найближча до Нової Каховки лікарня, де можна отримати кваліфіковану допомогу, розташована у Генічеську, каже депутат.

Нова Каховка, вересень 2023 року
Нова Каховка, вересень 2023 року

«Там ще можна щось отримати, але ми розуміємо, що доїхати туди дуже важко. Це дуже далеко. Поряд з Новою Каховкою є місто Таврійськ, де також до початку повномасштабної війни збудували гарну лікарню, але ми також знаємо, що вона розграбована. Лікарів у принципі немає. Ті лікарі, які погодилися працювати з окупаційною владою, зараз, як кажуть, кусають лікті, тому що спочатку зарплатня в них була близько 100 тисяч, а зараз 20-30 тисяч», – розповів депутат.

Нова Каховка зараз майже безлюдна, стверджує Козир. Місцеві жителі, які там залишилися, намагаються не виходити на вулиці, аби не наражати себе на небезпеку.

Відбувається постійний пошук українських диверсійних груп
Сергій Козир

«Дійсно, місто порожнє, безлюдне, хоча в принципі розуміємо, що там люди є, але люди мінімально стараються перебувати на вулиці, щоб не стикатися з військовими, щоб не потрапити під цей пресинг і ці тортури, які застосовують до людей окупанти, починаючи від звичайних, побутових речей до примусу отримати російські паспорти. Також відбувається постійний пошук українських диверсійних груп, тобто не зважають ні на що, ні на вік, ні на стать, кожну людину підозрюють», – обмальовує атмосферу у Новій Каховці співрозмовник.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Каховка: «Розстрілюють інфраструктуру»

Журналіст Центру журналістських розслідувань із Каховки Олег Батурін розповів «Новинам Приазов’я», що ситуація у місті погіршилася в кінці березня. За словами жителів Каховки, інфраструктуру знищують саме російські військові.

Олег Батурін
Олег Батурін
Жителі розповідали про те, що вони особисто бачили, як цю інфраструктуру знищують російські військові. Зокрема, як вони розстрілювали якісь трансформаторні підстанції
Олег Батурін

«Були пошкоджені трансформаторні підстанції, інфраструктура електропостачання. Пошкоджений газорозподільчий пункт. Причому місцеві жителі розповідали про те, що вони особисто бачили, як цю інфраструктуру знищують російські військові. Зокрема, як вони розстрілювали якісь трансформаторні підстанції, розташовані на території міста. Про такі факти відомо. Зараз і в Каховці, і в Новій Каховці подача електроенергії була відновлена, але воно все дуже нестабільне. В самій Каховці немає зв'язку», – поділився журналіст.

Також, за його словами, у Каховці й населених пунктах поблизу є проблеми з водопостачанням. Так, у Любимівській громаді на лівому березі Дніпра водопостачання фактично відсутнє. Натомість відновлене газопостачання, а електрика подається за графіком.

Нова Каховка, грудень 2022 року
Нова Каховка, грудень 2022 року

«Напруга дуже низька, тому у людей виходять з ладу прилади, вони намагаються якісь стабілізатори придбати для себе, щоб хоч холодильники могли працювати. Як тільки почалися проблеми зі світлом і з опаленням у Новій Каховці, російські військові з Новокаховської громади та з навколишніх сусідніх населених пунктів перебиралися в Каховку, де електро- та газопостачання були стабільними. Зараз частина їх (окупантів) повернулась у Нову Каховку», – розповів журналіст.

Представники окупаційних адміністрації Каховки та Нової Каховки майже не перебувають у цих містах, додав Батурін. Вони відвідують цю територію епізодично, адже переживають за своє життя, каже журналіст.

«Це викликає дуже великі проблеми у людей, пов'язані з неможливістю оформити чи переоформити так звані російські пенсії, якісь виплати, отримувати бодай якісь виплати від окупантів, щоб можна було вижити, купити якісь продукти або ліки. Тому що розташовані такі структури за 50-70 км від цих міст. Автобуси туди не ходять і людям доводиться винаймати для цього лише таксі за дуже-дуже великі гроші, або їхати на автобусі аж до Генічеська, розташованого за 100 км від Каховки», – пояснив Батурін.

  • Призначений Росією керувати окупованою частиною Херсонщини Володимир Сальдо 2 квітня повідомив, що газопостачання у Каховському районі начебто відновили. Також окупаційна влада прозвітувала про подачу газу у Новій Каховці.

Олешки: «Ситуація катастрофічна»

Начальниця Олешківської міської військової адміністрації Тетяна Гасаненко розповіла, що гуманітарна ситуація у цій громаді загострюється, оскільки вона постійно перебуває під обстрілами.

Тетяна Гасаненко
Тетяна Гасаненко
Немає світла, газу, води. Місто постійно під обстрілами, постійно літають дрони
Тетяна Гасаненко

«Станом на сьогодні ситуація просто катастрофічна. Я не можу знайти того слова, яке повністю охарактеризувало б те, що відбувається зараз на території Олешківської територіальної громади. Немає світла, газу, води. Місто постійно під обстрілами, постійно літають дрони, обстріли призводять до руйнування ринків, магазинів. Особливо в Олешках. Я не можу не сказати про те, що зовсім не доставляється гуманітарка, тому що нам відомо про те, що раз на місяць волонтерські організації загарбників з РФ все-таки приїжджають і роздають там мінімальний набір круп, олії», – каже начальниця МВА.

«Цивільні гинуть постійно»

Жителі Олешок часто перебувають в укриттях, втім, через обстріли постійно з'являються нові жертви серед цивільного населення, каже посадовиця.

Олешки, червень 2023 року
Олешки, червень 2023 року
У 2024 році вже постраждали 28 цивільних, із них 21 поранені, є тяжкі поранення з ампутаціями й 7 загинули
Тетяна Гасаненко

«Хочу наголосити на тому, що цивільні гинуть постійно. Ми намагаємося вести облік людей, які загинули саме в результаті обстрілів, тобто від мінно-вибухових травм. Наприклад, за 2023 рік ми отримали дані про те, що постраждали 213 осіб, з яких 160 – це поранені, 53 – загинули. У 2024 році вже постраждали 28 цивільних, із них 21 поранені, є тяжкі поранення з ампутаціями й 7 загинули. Це неповні цифри, це тільки ті люди, про яких нам стало відомо. Ми знаємо їхні прізвища, ім'я та по батькові, ми знаємо дату народження, ми знаємо місце проживання. Втім, є люди, які постраждали, але нам про них ніхто не повідомив. Нам недавно зовсім стало відомо про пораненого жителя села Козачі Лагері, який наразі перебуває в місті Санкт-Петербург, він є маломобільною особою. Тому спиратися на дані, що ми маємо, як на повну інформацію не можна. Я думаю, що ці цифри в рази більші», – зауважила Гасаненко.

«Деяких сіл вже немає»

Деякі села Олешківської громади вже повністю знищені, додала Гасаненко. Зокрема, це Підстепне, Піщанівка, Кринки.

Спостерігається складна ситуація у Козачих Лагерях – МВА
Спостерігається складна ситуація у Козачих Лагерях – МВА

«Більш-менш ситуація схожа на ту, що в Олешках, – це Раденськ, Костогризове, тому що ці села трішки віддалені від урізання води. Але ситуація надзвичайно складна. Там постійно літають дрони, постійні вибухи, прильоти, люди гинуть. Також складна ситуація у Козачих Лагерях», – зазначила начальниця МВА.

«Бої біля плацдармів і вдень, і вночі»

На Херсонському напрямку російські військові не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра, регулярно повідомляє Генштаб ЗСУ. За даними відомства, окупанти щодня атакують позиції Сил оборони України.

Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко розповів «Новинам Приазов’я», що на лівобережній частині Херсонщини зараз ведуться напружені бої.

Ігор Романенко
Ігор Романенко

За його словами, російська сторона періодично збирає відповідні резерви живої сили, артилерії й безпілотних літальних апаратів для вирішення завдань, які ставить їхнє командування зі знищення українських морських піхотинців на лівому березі.

Але є певна специфіка, яка полягає у тому, що правий берег вищий і звідти краще проводити дії гарматами артилерії, управляти БПЛА, FPV-дронами, зауважив експерт. Саме ця перевага не дає російському війську знищити плацдарм українських Сил оборони.

Українські військовослужбовці сідають на катери біля берега Дніпра на Херсонщині, 15 жовтня 2023 року
Українські військовослужбовці сідають на катери біля берега Дніпра на Херсонщині, 15 жовтня 2023 року

Українські військові утримують плацдарми не лише навколо Кринок, а і південніше на узбережжі Дніпра, каже Романенко. Втім, просунутися далі поки що не вдається.

Ситуація досить складна. Недостатньо сил для того, щоб українським військовим просунутися далі
Ігор Романенко

«Це не тільки Кринки. Якщо подивиться на мапу, то і південніше, тобто по узбережжю Дніпра, на декілька десятків кілометрів, наші мають плацдарми. Важка логістика, безумовно, тому що треба долати Дніпро, щоб поповнювати резерви, боєприпаси, а також забезпечувати їжею, амуніцією. З іншого боку треба також евакувати поранених. Причому це протистояння, така боротьба відбувається цілодобово і в нічний час. Обидві сторони використовують камери нічного бачення на дронах для того, щоб своєчасно розвідувати якісь пересування. Щоб виявляти та вражати наші засоби, які здійснюють логістику, переправляючись через річку. Ситуація досить складна. Недостатньо сил для того, щоб українським військовим просунутися далі», – зазначив експерт.

На початку березня Сили оборони півдня повідомляли, що ЗСУ «продовжують розширювати плацдарм» на лівобережжі Дніпра. А керівниця пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в коментарі «Новинам Приазовʼя» запевнила, що оборонні споруди на правому березі Дніпра облаштовані так, що у російської армії немає можливості навіть наблизитися до них.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG