Доступність посилання

ТОП новини

Голова адміністрації Порошенка і голова адміністрації Зеленського мають обговорити низку питань – Попов


Інавгурація президента Володимира Зеленського стане лише початком переходу влади до нього від Петра Порошенка. Аби виконувати свої функції, новому голові держави знадобиться дієздатна адміністрація. Ця структура отримає не лише нове керівництво, а й спадок. Новій адміністрації доведеться вирішувати, які справи треба продовжувати, а яким покласти край. Для цього потрібно, як мінімум, розібратися, чим займалися попередники. Тож яким чином команда нового президента має перебирати повноваження, Радіо Свобода розповіли колишні посадовці президентської адміністрації.

Не існує встановленого законом порядку передачі повноважень від адміністрації президента України, який іде з посади, адміністрації новообраного голови держави. Утім, є логіка відповідальних рішень державних службовців, які мають бути зацікавлені у тому, щоб розпочаті ними процеси знайшли своє завершення. На цьому наголошує у розмові з Радіо Свобода Марина Ставнійчук, колишня заступник голови секретаріату президента Віктора Ющенка і заступник голови адміністрації президента Віктора Януковича.

Марина Ставнійчук
Марина Ставнійчук

За її словами, після інавгурації нового президента посадовці старої адміністрації мають певний час лишатися на посадах. Протягом тижня вони можуть доповісти новому голові адміністрації про розпочаті справи і порушені процеси у сфері своєї відповідальності і передати інформацію і документи особам, які надалі очолюватимуть відповідний напрямок роботи.

Президенти можуть бути різні, але спадковість у державних справах повинна бути забезпечена. Тобто не може прийти команда президента Зеленського і застати розкидані папери в адміністрації президента Порошенка
Марина Ставнійчук

«Президенти можуть бути різні, але спадковість у державних справах повинна бути забезпечена. Тобто не може прийти команда президента Зеленського і застати розкидані папери в адміністрації президента Порошенка. Сьогодні факт залишається фактом: є новообраний президент, і він не має починати з пустого аркуша, є наступність у справах, і вона має бути збережена. Є ж питання відповідальності. І так має бути: напрацювання, позиції, контакти і зв’язки мають бути передані. Адже існує поняття відповідальності на посаді кожного державного чиновника», – каже Марина Ставнійчук.

Коли після діячів апарату Віктора Януковича до адміністрації прийшла команда Петра Порошенка, то побачила там саме розкидані папери і відчинені навстіж двері кабінетів, впорядкованої передачі справ тоді не відбулося, пригадує Дмитро Шимків, колишній заступник голови адміністрації президента Порошенка. Але в цьому випадку обставини були виключними. Безперервність влади має забезпечуватися в інший спосіб, зауважує екс-заступник очільника президентської адміністрації.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків
Повинен відбутися інавгураційний процес, потім відбуватиметься передача влади. Тобто мають відбутися призначення, які робить новий президент
Дмитро Шимків

«Повинен відбутися інавгураційний процес, потім відбуватиметься передача влади. Нормальний, юридичний процес. Тобто мають відбутися призначення, які робить новий президент, зокрема голови адміністрації. Голова адміністрації, який іде з посади, має передати повноваження. Відповідно заступники аналогічним чином змінюються і передають наступникам. Те ж стосується голів департаментів, якщо вони звільняються, те ж стосується будь-якого працівника. Щоб нова команда не втратила напрацювань, які вже є», – розповідає Радіо Свобода Дмитро Шимків.

Тим часом президент Петро Порошенко вже звільнив заступника голови своєї адміністрації Олексія Філатова. Можуть бути й інші звільнення, припускає Ігор Попов, колишній заступник голови секретаріату президента Ющенка. У такому разі, зауважує він, передача справ від старої команди новій може ускладнитися, низка запланованих заходів може зірватися. Тому, на думку Попова, майбутні посадовці президентської адміністрації мали б контактувати зі своїми попередниками ще до інавгурації президента Володимира Зеленського.

Ігор Попов
Ігор Попов
Новий голова адміністрації працює із старим, вивчає, які питання в роботі, які питання встигає доопрацювати старий склад, а які перейдуть до нових
Ігор Попов

«Вони приходять до свого візаві і проговорюють, як буде відбуватися передача. Новий голова адміністрації працює із старим, вивчає, які питання в роботі, які питання встигає доопрацювати старий склад, а які перейдуть до нових. Скажімо, по міжнародних питаннях – вже зараз лежать запрошення президента до участі у заходах. Президент України, наприклад, запрошений на 6 червня в Нормандію, на 75-у річницю висадки союзників у Нормандії, запрошений влітку на G7. Запрошений президент України, а не персонально Петро Порошенко. Також голова адміністрації Порошенка і голова адміністрації Зеленського мають обговорити питання щодо законодавства: які документи встигає підписати старий президент, а які вже перейдуть до нового. І так по кожному з питань. У президента 29 функцій виписані у Конституції. Під кожну функцію є відділ адміністрації. Хоча би тиждень треба ходити, кожного дня зустрічатися і проговорювати. Справ багато, і у кожній є нюанси», – каже Радіо Свобода Ігор Попов.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG