Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: 3905 фотографій загиблих бійців на Стіні пам’яті у Києві


29 серпня – День пам’яті загиблих за свободу України
29 серпня – День пам’яті загиблих за свободу України

«Без офіційних персон»

29 серпня – День пам’яті загиблих за свободу України. На Михайлівській площі у Києві зібралися декілька сотень людей: сім’ї загиблих героїв, їхні побратими, друзі, представники громадських організацій. Пройшла хвилина мовчання і Всеукраїнський молебень за загиблими на Донбасі. Відтепер на Стіні пам’яті біля Михайлівського собору – 3905 фотографій загиблих бійців. Ніна Брановицька, мати загиблого «кіборга» Ігоря Брановицького, висловила жаль, що вшанування пройшло, як завжди, «без офіційних персон».

А під будівлею посольства Росії відбулася акція пам’яті загиблих в Іловайському котлі 2014 року. Організатори акції виклали під посольством Росії хрести з фотографіями полеглих українських військових, а пізніше спалили опудало і портрет президента Росії Володимира Путіна.

В окремих публікаціях ми також розповідаємо історію Галини Пугачової, син якої зник безвісти під Іловайськом, і спогади снайпера «Жори», який пройшов через «Іловайський котел» і полон.

МВС відкриває дані про першу реєстрацію авто

У Міністерстві внутрішніх справ заявили про запуск онлайн-сервісу із даними про першу реєстрацію транспортних засобів в Україні. Там немає конфіденційних даних, але є інформація про марки, моделі і кольори зареєстрованих у різних регіонах машин, тип палива, на якому ті працюють, а також рік випуску, починаючи з 2013-го. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, кому і для чого це може бути корисно.

Далі стисло

Кабінет міністрів України до жовтня не підвищуватиме ціни на газ для населення – уряд продовжив дію спеціальних зобов’язань (PSO) для НАК «Нафтогаз України» із продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до 1 жовтня 2018 року.

Адвокат Айдер Азаматов повідомив про критичний стан арештованого фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсена Джеппарова. «У Арсена високий тиск, сильні головні болі вже протягом останніх семи місяців, німіє права частина голови і руки. Все це, найімовірніше, може призвести до інсульту і паралічу цих частин тіла, якщо йому не надати швидку і кваліфіковану медичну допомогу», – написав захисник.

Повнометражний ігровий фільм «Донбас» режисера Сергія Лозниці претендуватиме на здобуття премії Американської кіноакадемії «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Чеський прем’єр знову переплутав українських трудових мігрантів із біженцями.

А президент Росії Володимир Путін дещо пом’якшив умови суперечливої пенсійної реформи, заявивши, що пенсійний вік для жінок повинен бути збільшений на п’ять років замість пропонованих восьми.

Трамп проти Google

Президент США широко відомий критикою на адресу політичних опонентів. Він також відомий і критикою інтернет-платформ, на яких ці опоненти існують, чи то Facebook, Twitter, чи низка ЗМІ. Проте його нова ціль – ціла пошукова система Google, на якій усі ці платформи й критики знаходяться. Трамп переконаний: Google упереджено до нього ставиться. То чи контролює пошукова система те, що ми маємо бачити? Про це у матеріалі.

Підручники будуть

Українські видавництва, які позиваються з Міносвіти щодо змісту або вартості шкільних підручників, блокують надходження до шкіл підручників інших видавництв – так пояснила ситуацію з затримкою надходження підручників для шкіл міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За її словами, якщо видавництво позивається щодо свого підручника з інформатики для 5-го класу, то МОН (за рішенням суду) не може надати школам підручників із цього предмета для цього класу від жодного іншого видавництва.

Але, попри затримку, Гриневич просить батьків не витрачати гроші на підручники. «Всі підручники будуть у школах. Держава вклала у це гроші. Закликаю батьків не купляти підручники власним коштом. У перших класах підручники з’являться у жовтні», – сказала вона.

Водночас підручники для 5-х класів мають надійти до початку вересня, для 10-х класів – у листопаді. Старшокласники можуть користуватися електронними версіями підручників, адже всі вони є на сайті міністерства, каже посадовець.

Черпайте нові знання з усіх можливих джерел!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG