Доступність посилання

ТОП новини

Трамп проти Google: чи контролює пошукова система те, що ми маємо бачити?


Трамп переконаний: Google упереджено до нього ставиться. Чи дійсно пошуковик контролює, що люди можуть бачити, а що ні?
Трамп переконаний: Google упереджено до нього ставиться. Чи дійсно пошуковик контролює, що люди можуть бачити, а що ні?

Президент США широко відомий критикою на адресу політичних опонентів. Він також відомий і критикою інтернет-платформ, на яких ці опоненти існують, чи то Facebook, Twitter чи низка ЗМІ. Проте його нова ціль – ціла пошукова система Google, на якій усі ці платформи й критики містяться. Трамп переконаний: Google упереджено до нього ставиться.

Ще не так давно, 19 липня, президент США Дональд Трамп назвав найпопулярніший у світі пошуковий сервіс Google однією з найвидатніших американських компаній. Проте 28 серпня його думка дещо змінилася. У своєму твітері він написав, що пошукова система упереджено до нього ставиться.

«Республіканські, консервативні й чесні ЗМІ заглушують. 96% результатів на запит «Трамп новини» – від медіа лівого крила. Дуже небезпечно. Google та інші пригнічують голоси консерваторів і приховують інформацію і новини, які є хорошими. Вони контролюють те, що ми можемо бачити, а що – ні», – написав американський лідер.

«Іншими словами, вони фальсифікують це для мене і для інших таким чином, що практично всі історії й новини є поганими», – додав Трамп.

Відповідь Google

Компанія Google у відповідь повідомила, що не ранжує результати пошуку «для маніпуляції політичними настроями».

«Коли користувачі вводять запити на панелі пошуку Google, наша мета – переконатись, що вони отримують найбільш відповідні відповіді за лічені секунди», – повідомив речник у заяві. Він також додав: «Пошук не використовується для встановлення політичного порядку денного, і ми не схиляємо наші результати в бік будь-якої політичної ідеології. Щороку ми випускаємо сотні поліпшень для наших алгоритмів, щоб забезпечити високоякісний контент у відповідь на запити користувачів».

Чи контролює Google, що нам бачити?

Трамп, дійсно, має рацію, коли говорить, що Google «контролює те, що ми можемо і не можемо бачити», пояснює оглядач технологій видання The Guardian.

Але президент США помиляється в тому, що упередження в алгоритмах пошуку Google є партійними або спрямованими на шкоду репутації, зазначає автор.

Google, звичайно, має свої недоліки, і загалом «пошукова система є принципово гігантською машиною упереджень, яку ми використовуємо для сортування нефільтрованої веб-мережі». «Але якщо Google вишукував би в алфавітний список кожну веб-сторінку, яка містить певний пошуковий термін, його б узагалі ніхто не хотів використовувати. Замість цього ми просимо Google висувати судження про те, чи на певній веб-сторінці міститься інформація, яка відповідає нашим потребам. Щоб це зрозуміти, Google використовує величезну кількість сигналів, щоб видати рейтинговий список сторінок, які він обчислює, щоб зробити найбільш корисним для шукача», – мовиться у статті.

«Трамп стверджує, що пошукова система Google навмисно працює проти нього. Але насправді пошукова система працює саме так, як і передбачалося: надаючи пріоритети відомим ЗМІ над менш відомими», – пояснюється в статті на сайті Cnet.

Тим часом стаття у виданні Wired наголошує: Google дійсно контролює те, що ми бачимо. І це глибоко впливає на суспільство. Проте небезпека із ситуацією навколо Трампа у тому, що над платформами будуть знущатися для політичного підпорядкування.

«Ми повинні серйозно ставитися, коли політичні лідери погрожують свободі слова або висвітлюванню у ЗМІ, які їм не подобаються. Ми повинні турбуватися не лише про офіційні механізми влади, але також і про неофіційні, коли політичні лідери знущатимуться з компаній, щоб ті відхилялися від результатів пошуку чи висвітлювання через страх, що їх атакуватимуть політичні лідери або ж вони стануть об’єктом регулювань», – цитує автор політолога Брендана Нілана.

Трамп проти соцмереж

Раніше Трамп також критикував соціальні мережі. Наприклад, із платформою Twitter, на якій він розповів про свою проблему з Google, його відносини також є непростими.

Соціальна мережа Twitter стала невід’ємною частиною президентства Трампа, де він ділиться своїми ідеями, оголошує про політику й атакує критиків.

Проте наприкінці липня він звинуватив її в тіньовому блокуванні видатних республіканців і пообіцяв розібратися.

«Трамп регулярно виступає проти ЗМІ, із охопленням яких він не згоден, і часом також включає інтернет-платформи», – мовиться в статті видання Huffington Post.

28 серпня Трампові також довелося за рішенням суду розблокувати деяких користувачів цієї соціальної мережі, де він має більш ніж 54 мільйони підписників. Хоча й сам Трамп скаржиться на «тіньове блокування» своїх колег, сам він також блокує критиків.

Проте у травні суд постановив, що блокування його підписників порушує їхні конституційні права.

Незадоволення Трампа не обійшло і Facebook. На думку американського лідера, ця соціальна мережа завжди була налаштована проти нього. 18 серпня він заявляв, що соціальні мережі повністю дискримінують республіканські чи консервативні голоси.

Коментарі Трампа припадають на часи, коли наступного тижня представники Google, Facebook та Twitter мають свідчити перед Конгресом щодо питань цензури й втручання у вибори.

Дональд Трамп також досить часто критикує деякі часописи й телеканали, часто називаючи їх «фальшивими новинами» і навіть «ворогами народу».

Так, 5 серпня президент США написав у твітері: «Фальшиві новини ненавидять те, що я кажу, що вони – ворог народу, лише тому, що знають: це правда. Я роблю велику послугу, пояснюючи це американському народові. Вони навмисно спричиняють великий розкол і недовіру. Вони також можуть спричинити війну! Вони дуже небезпечні й хворі!».

Через це 16 серпня понад 330 американських газет вийшли із редакційними статтями на захист свободи преси.

Ініціатором акції виступила газета The Boston Globe, її підтримала впливова загальнонаціональна газета The New York Times, а також низка невеликих регіональних видань – у тому числі у штатах, де Трамп переміг на президентських виборах у 2016 році.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG