Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині мають визнати третю стать. Про що мова?


Ілюстраційне фото. Люди відпочивають на галявині перед будівлею Бундестагу
Ілюстраційне фото. Люди відпочивають на галявині перед будівлею Бундестагу

Тепер у Німеччині має стати можливим обирати «третю стать» в офіційних громадянських документах. Хто такі інтерсексуали, наскільки їх багато та чим вони відрізняються від трансгендерів?

Уряд Німеччини затвердив законопроект, який після ухвалення має додати можливість вибору «третьої статі» в офіційних документах. Як очікують, він має набути чинності закону вже до кінця цього року.

Законопроект пропонує дозволити інтерсексуалам реєструвати свою стать як «іншу», повідомляє німецька медіакомпанія Deutsche Welle.

Все це – результат минулорічного рішення Конституційного суду Німеччини, який постановив, що чинне законодавство порушує індивідуальні права, а також антидискримінаційні закони країни.

Хто такі інтерсексуали?

Інтерсексуали – це люди, які народилися із певними фізичними або біологічними статевими особливостями (статева анатомія, репродуктивні органи, гормональні закономірності та/або хромосомні закономірності), які не підпадають під загальноприйняті визначення чоловічої або жіночої статі, пояснюють в ООН.

Вони можуть мати ознаки як жіночої, так і чоловічої статі, що може суттєво ускладнити належність до загальноприйнятої статі, чоловічої або жіночої.

Інтерсексуали при цьому відрізняються від трансгендерів. У біологічному сенсі трансгендери є або чоловіком, або жінкою, але їхня статева ідентичність не збігається з біологічною статтю чи відрізняється від традиційних моделей. А інтерсексуальність – це генетичне, анатомічне і гормональне змішання статей.

Від 2013 року у Німеччині дітям, які народжуються із характеристиками обох статей, можна було взагалі не вказувати статі в документах.

Але минулорічне рішення найвищого суду Німеччини має це змінити. Воно стосувалося справи інтерсексуала, який під час трирічної боротьби у суді надав генетичний аналіз, який показав, що він має одну хромосому Х, але не має другої статевої хромосоми.

Жінки зазвичай мають дві Х-хромосоми, а чоловіки – одну хромосому Х і одну Y.

Суд визнав, що в таких ситуаціях людина може обирати третю можливість, коли вказує стать.

Тепер, щоб пропозиція кабінету міністрів набула чинності, її має ухвалити парламент.

Міністр з питань сім’ї Франціска Ґіффай привітала рішення як «важливий крок на шляху визнання людей, чия стать не є ні чоловічою, ні жіночою».

Ґіффай також наголосила, що наступним кроком буде оновлення законодавства, яке стосуватиметься юридичного становища транссексуалів, включно із забороною вимоги медичних перевірок для визначення біологічної статі особи, повідомляє Агентство «Франс-прес».

Міністр юстиції Німеччини Катаріна Барлі також привітала законопроект, зазначивши, що «ніхто не може бути дискримінований через свою статеву належність», повідомляє Deutsche Welle. У її міністерстві також повідомили, що розроблятимуть й інші закони, які матимуть на меті позбавитися від усіх дискримінаційних норм.

Німеччина – не єдина країна, яка звернула увагу на питання третьої статі. Конституційний суд Австрії у червні також постановив, що влада повинна дозволяти громадянам в офіційних документах вказувати «третю стать».

Рішення ухвалили після позову від громадянина, який хотів позначити себе у документах як інтерсексуал.

У своєму рішенні австрійський суд посилався на норми Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує повагу до приватного та сімейного життя, що також включає в себе захист статевої ідентичності.

За даними ООН, від 0,05 до 1,7 відсотків населення планети є інтерсексуалами. Приблизно така ж сама кількість людей має руде волосся або близнюка, зауважують в ООН. За іншими даними – таких людей навіть більше, адже особа може навіть не підозрювати про свою інтерсексуальність.

Лише в самій Німеччині живе від 80 до 120 тисяч осіб, які залічують себе до інтерсексуалів. Інколи інтерсексуальність легко визначається після народження, проте часто стає очевидною вже під час статевого дозрівання.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG