Доступність посилання

ТОП новини

США вийшли на перше місце у світі за кількістю підтверджених випадків COVID-19


Президент США Дональд Трамп під час телеконференції щодо заходів боротьби з епідемією коронавірусу. Вашингтон. 19 березня 2020 року.
Президент США Дональд Трамп під час телеконференції щодо заходів боротьби з епідемією коронавірусу. Вашингтон. 19 березня 2020 року.

Сполучені Штати випередили Китай та Італію за кількістю підтверджених випадків коронавірусу. Нині, за даними, що їх збирає університет Джонса Гопкінса, США має понад 85 900 позитивних тестів. За останніми даними, США обігнали Китай (81 782 випадки) та Італію (80 589). Щоправда, кількість померлих від COVID-19 (1300 смертей) суттєво відрізняється від смертності у Китаї та Італії – 3 291 та 8 215 відповідно. І поки штат за штатом запроваджують дедалі жорсткіші заходи карантину, президент США Дональд Трамп обіцяє «швидке повернення» до звичного життя.

Лише кілька днів тому науковці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) попереджали, що США є на порозі того, щоб стати світовим центром передачі коронавірусної інфекції.

«У США – дуже великий спалах і цей спалах стає інтенсивнішим», – казала у вівторок у Женеві речниця ВООЗ Марґарет Гарріс.

Цей момент настав уже за два дні – у четвер США перебрали сумнівне лідерство серед країн, найсильніше вражених коронавірусом. Із тим, що Сполучені Штати є третьою країною світу за кількістю населення – 330 мільйонів, учені тепер попереджають, що навіть в умовах закритих кордонів. вірус має багато людей «для поживи».

Зараз щонайменше 160 мільйонів американців мусять залишитися вдома – це питання регулюється у межах кожного штату, і так вирішило багато губернаторів від Каліфорнії до Нью-Йорка.

Школи закриті, так само як і ресторани, магазини, та інші підприємства. Лікарні поки що справляються зі зростаючою кількістю пацієнтів у Нью-Йорку, навіть якщо запаси необхідних засобів захисту та обладнання зменшуються.

При цьому протягом останніх кількох днів спостерігається різке зростання кількості виявлених хворих – близько 15 тисяч щодня, найбільш враженими виглядають штат Мічиган, особливо в Детройті і передмістях, Луїзіана та Іллінойс, з його головним мегаполісом – Чикаго з передмістями.

Найбільший кластер у США досі залишається у Нью-Йорку – понад 23 000 підтверджених випадків та 365 смертей. Хоча в Нью-Йорку у четвер поширення хвороби дещо уповільнилося з близько 8 000 до близько 4000, з попереднього дня, що може свідчити про те, що суворі карантинні заходи працюють.

Оптимізм у Білому домі

Поки кожен штат встановлював свої правила щодо епідемії, Президент Дональд Трамп надсилав суперечливі сигнали про масштаби небезпеки та способи боротьби з нею, не маючи узгодженої, єдиної реакції на серйозну загрозу для здоров'я американців.

Президент Трамп нині випромінює оптимізм і каже, що високі цифри хворих означають, що в країні ефективно проводять кампанію тестування на вірус. За словами його віце-президента Майкла Пенса, в усіх 50 штатах було проведено понад півмільйона тестів.

«Я гадаю, що вони думають, що ми робимо дійсно хорошу роботу з точки зору керування цією ситуацією, пов’язаної з вірусом», – сказав Трамп, виспупаючи у Білому домі, маючи на увазі американський народ. «Я думаю, вони відчувають, що я і адміністрація роблять гарну роботу. ... Було багато страху та багато хорошого».

Роззброїлися перед битвою

Оглядачі критикують нинішню адміністрацію за неспроможність організувати відповідь на епідемію вчасно і злагоджено.

Спираючись на попередній досвід боротьби з епідемією вірусу Ебола, адміністрація Обами створила постійну команду з нагляду за епідеміями та командуванням у Раді національної безпеки Білого дому (NSC) та в Департаменті внутрішньої безпеки (DHS), які працювали під лідерством науковців з Національних інститутів охорони здоров’я (NIH) та Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) та згідно з інформацією, яку вони отримували від дипломатичних місій Державного департаменту.

Але у 2018 році адміністрація Трампа звільнила увесь ланцюг командування у випадку пандемії, включаючи інфраструктуру управління з Білого дому.

Центр контролю та профілактики захворювань, найбільша у світі система агентств з виявлення захворювань, чиї лікарі зробили великий внесок у боротьбі проти таких вірусів як Ебола, чи Зіка нині не виступає публічно, а його директор, доктор Роберт Редфілд, майже невидимий, – як кажуть оглядачі, – принижений неспроможністю його відомства створити базове діагностичне тестування.

Учені кажуть, що було згаяно багато безцінного часу на початку епідемії, коли влада США не поставилася серйозно до повідомлень з Китаю та до даних власної розвідки.

Це можна було припинити шляхом проведення тестування та спостереження набагато раніше – наприклад, коли були виявлені перші випадки завезеної інфекції
Анжела Расмуссен


«Це можна було припинити шляхом проведення тестування та спостереження набагато раніше – наприклад, коли були виявлені перші випадки завезеної інфекції», – говорить в розмові з журналістами Анжела Расмуссен, вірусолог з Колумбійського університету в Нью-Йорку

«Якщо стільки підтверджених випадків, то скільки ми все ще не виявили?» – запитує вона.

На такого роду критику президент Трамп відповідає, що і в Китаї не знають, скільки точно в них було випадків. Щоправда, після розмови з китайським лідером Сі Цзіньпінем він дещо змінив тон і сказав, що Китай має багато досвіду у боротьбі з епідемією і «ми тісно співпрацюємо».

Та учені говорять, що така країна як США навряд чи може скористатися з епідеміологічного досвіду Китаю, адже там завдяки системі тотального контролю могли простежити кожен контакт зараженого, його пересування, спілкування, і все це в масштабах країни, кожний випадок кластер за кластером, місто за містом, провінцію за провінцією. У Китаї змогли посадити на карантин пів країни – близько 760 мільйонів людей. І навіть ці драконівські заходи не допомогли стримати вірус від поширення в країні та у світі.

«Ми тепер – новий глобальний епіцентр хвороби»
Сара Келлер, Університет Джонса Гопкінса

«Ми тепер – новий глобальний епіцентр хвороби», – говорить в інтерв’ю пресі доктор Сара Келлер, фахівець з інфекційних захворювань Університету Джонса Гопкінса.

«Зараз ми можемо хіба що сповільнити передачу, сидячи вдома, а як країна, ми нарощувати виробництво засобів індивідуального захисту, матеріалів, необхідних для тестування, та вентиляторів».

Економічне падіння

У США політики не йшли на оголошення жорстоких карантинних заходів через побоювання економічного уповільнення. Однак його не вдалося оминути – внаслідок карантину роботу втратили рекордних 3,3 мільйони американців, з них 3 мільйони 280 тисяч американців зареєструвалися для отримання допомоги у зв’язку з безробіттям.

Конгрес США в умовах посилених протиепідемічних заходів є у процесі ухвалення найбільшої в історії програми економічної допомоги – понад 2 трильйони доларів, при цьому економісти попереджають, що і цих грошей може не вистачити для подолання рецесії.

У цих умовах не дивує, що президент Трамп хоче повернутися якомога швидше до «звичайного життя».

Трамп неодноразово підкреслював, що США «повинні повернутися до роботи», але наголосив, що люди повинні «намагатися дотримуватися рекомендації щодо соціальної дистанції».

Коли ми відкриємося, як тільки ми відкриємося, все одно буде потрібно намагатися дистанціюватися
Дональд Трамп


«Коли ми відкриємося, як тільки ми відкриємося, все одно буде потрібно намагатися дистанціюватися. Можливо, не в тій же мірі, оскільки вам доведеться вести життя, але терміни – найближчі», – наполягає Трамп.

Але багато критиків кажуть, що його мета – відновити економічну активність до Пасхальної неділі, 12 квітня, є нереальна і не базується на науковому підході.

Деякі медичні експерти побоюються, що послаблення правил соціального дистанціювання в інших областях, де ще немає сильного проникнення вірусу, могло б звести нанівець наявні успіхи зі стримання епідемії.

Інші стверджують, що в країні не було проведено достатньо тестів, щоб безпечно прийняти підхід Трампа з відкриття країни по округах, і зазначають, що люди з найбільш постраждалих районів могли легко подорожувати до відносно вільних від хвороби районів.

Мер Лос-Анджелеса Ерік Ґарчетті заявив в ефірі CNN, що починати полегшувати дистанціювання ще занадто рано, бо вірус ще досі на підйомі по всьому світу, корім самого Китаю.

Нью-Йорк – нова Іспанія. Лос-Анджелес може стати новим Нью-Йорком
Мер Лос-Анжелеса Ерік Ґарчетті

«Іран – це новий Китай. Італія – новий Іран, Іспанія – нова Італія. Нью-Йорк – нова Іспанія. Лос-Анджелес може стати новим Нью-Йорком», – сказав Ґарчетті.

Доктор Річард Бессер, колишній виконуючий обов’язків директора Центрів контролю та профілактики захворювань, попередив, що поки не існує широкого доступного тестування, і «поки ми не розуміємо терміни та значення передачі вірусу дітьми та людьми, у яких хвороба протікає безсимптомно, говорити про полегшення та відкриття певних районів ще зарано».

Далеко до кінця епідемії і в інших частинах світу: Індія, які тільки нещодавно запровадила карантинні обмеження, може перевершити Сполучені Штати за кількістю заражених і смертей.

Як і США, вона є величезною демократією з глибоким внутрішнім поділом і складною та неповороткою бюрократією. Але населення Індії, 1,3 мільярда, набагато більше і воно живе ще у щільніше переповнених мегаполісах.

Навіть у самому Китаї може все може повторитися із початку, коли його економіка знову запрацює на повну потужність.

Читайте ще:

Путін «взяв коронавірус у союзники» і пропонує зняття санкцій проти Росії

У боротьбі з коронавірусом Україні варто не загубити здобутки Революції гідності – Петер Вагнер​

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG