Доступність посилання

ТОП новини

«Витягли руки, ноги примотали скотчем». Чому Росія переслідує вірян у Криму?


Колаж «свідка Єгови» та російського спецпризначенця ФСБ
Колаж «свідка Єгови» та російського спецпризначенця ФСБ

Поговорив про Бога й отримав реальний термін – це не страшилка і не фантазія, а реальність для «свідків Єгови» в окупованому Росією українському Криму. Правозахисники зафіксували вже три випадки, коли кримські віряни через свободу совісті потрапили за ґрати.

Починаючи з 2009 року, Росія забороняла деякі друковані видання «свідків Єгови» і визнавала їх «екстремістськими». А в 2017 році за статтею 282.2 Кримінального кодексу Верховний суд Росії визнав «свідків Єгови» «екстремістською організацією». У законі навіть прописано, що таке екстремізм у Росії.

Зокрема, правопорушення вірян підпадають під «пропаганду винятковості за релігійною ознакою». Але за цим твердженням, як кажуть експерти, екстремістами можна вважати фактично всі релігії – у тому числі й православ’я, католицизм чи іслам.

«Це літературний екстремізм. Російська експертиза побачили екстремізм у таких фразах, як «Є лише один істинний Бог», або ж те, що потрібно дружити лише з тими, хто любить Бога, це було написано, в одній із дитячих книжок», – прокоментував проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії засновник проєктів «Біблійний куточок» та «Релігійна ситуація в Росії» Антон Чівчалов.

Антон Чівчалов, засновник проєктів «Біблійний куточок» та «Релігійна ситуація в Росії»
Антон Чівчалов, засновник проєктів «Біблійний куточок» та «Релігійна ситуація в Росії»

«Правозастосовувач це формулювання в законі розуміє абсолютно буквально. Мовляв, якщо в релігійному тексті стверджується, що наші віруючі потрапляють до раю, а всі інші – до пекла, то це без сумніву демонструє перевагу одних людей над іншими. Які ж тут можуть бути сумніви – це екстремістське твердження», – пояснив у інтерв’ю Крим.Реалії голова аналітичного центру «Сова» Олександр Верховський.

Олександр Верховський, голова аналітичного центру «Сова»
Олександр Верховський, голова аналітичного центру «Сова»

«Свідки Єгови» – пацифісти, вони не служать в армії, не воюють, не ходять на мітинги і не критикують владу. Правозахисників дивує, чому до таких, здавалося б, зручних громадян застосовується абсолютно вибіркове правосуддя.

«Ця стаття 282.2 КК РФ застосовується не лише до «свідків Єгови». Її застосовують і до кількох мусульманських організацій, таких, як «Таблігі Джамаат». Якщо в 2019 році на «свідків Єгови» доводилося менше половини вироків, то в 2021 році не про «свідків Єгови» ми знаємо всього лише три вироки – проти 76. Таке враження, що іншими правоохоронні органи вже навіть не цікавляться», – розповів у коментарі Крим.Реалії голова аналітичного центру «Сова» Олександр Верховський.

Парадокс ще й тому, що фігуранти кримінальних справ не були авторами раніше забороненої літератури, фактів її розповсюдження теж не зафіксовано.

В жодній зі справ немає реальних потерпілих. Всі звинувачення побудовані просто за фактом сповідування релігії
Антон Чівчалов

«Звинувачення у всіх випадках стандартні – це заборонена релігійна діяльність, участь у богослужіннях, читання Біблії та молитви. До того ж, вже не лише за реальні зустрічі, а й за відеоконференцзв'язок. Російській владі вже не подобається навіть те, що для спілкування на духовні теми віруючі використовують програми на кшталт Zoom чи Skype. В жодній зі справ немає реальних потерпілих ні в Криму, ні в Росії. Всі звинувачення побудовані просто за фактом сповідування релігії», – зазначив у коментарі Крим.Реалії засновник проєктів «Біблійний куточок» та «Релігійна ситуація в Росії» Антон Чівчалов.

Спецслужби Росії проникають на приватну власність «свідків Єгови» в Криму
Спецслужби Росії проникають на приватну власність «свідків Єгови» в Криму

Через ярлик «екстремістів» російські силовики до вірян, як вони розповідають, ставляться як до небезпечних злочинців. І до редакції Крим.Реалії надійшло багато листів із проханням розповісти про утиски та репресії, під якими опинились «свідки Єгови» в окупованому Росією українському Криму.

«Я встиг зробити лише один крок. Вони мені заламали руки, вдарили по ногах і приставили обличчям до стіни. А потім, коли я хотів повернутися, щоб побачити, що відбувається з сином, він мене знову притис до стіни, ще й ноги розсунув, – ось 78-річний Олександр Урсу із Джанкоя згадував дії російських силовиків у своєму помешканні в 2018 році.

Олександр Урсу, «свідок Єгови» з Джанкоя
Олександр Урсу, «свідок Єгови» з Джанкоя

Один із останніх затриманих та обвинувачених в екстремізмі – кримчанин Сергій Люлін. Його затримали 11 серпня в Білгородській області, коли той намагався виїхати до України. Голова Європейської асоціації «свідків Єгови» Ярослав Сивульський каже, що затриманий чоловік пережив нелюдське поводження і катування.

«Коли його затримали в Білгородській області і помістили в спецавтомобіль, то його руки витягнули догори і зафіксували до машини, ноги примотали скотчем. У такому положенні – без води, без їжі – він їхав 16 годин до Криму», – повідомив у інтерв'ю голова Європейської асоціації «свідків Єгови» Ярослав Сивульський.

Ярослав Сивульський, голова Європейської асоціації свідків Єгови
Ярослав Сивульський, голова Європейської асоціації свідків Єгови

Сергій Люлін нині перебуває в Сімферопольському СІЗО. Через репресії за останні два роки з Криму та Росії, зауважив Сивульський, емігрували приблизно 10 тисяч «свідків Єгови».

Російські медіа, синхронно з силовиками, упереджено атакують вірян. Деякі журналісти навіть тут примудряються вбачати «конспірологію» та «український слід».

Зал зібрання свідків Єгови у Севастополі
Зал зібрання свідків Єгови у Севастополі

«Крим 23 роки був у складі незалежної України, і спецслужби також працювали. Всі оці осередки «свідків», які були у нас в Криму, вони були замкнені на київське керівництво. «Свідки» намагаються впливати на Крим «з України», а на «інші російські регіони» – з Естонії. Все в стилі «екстремістських» «свідків» «обвивати» та «заплутувати» з різних сторін», – повідомили в ефірі телеканалу «Россия 24» 18 серпня 2021 року.

«ФСБ і МВС провели спільну масштабну операцію проти неприємної спадщини, залишеної українською владою в Криму», – заявив телеведучий в студії телеканалу «Россия 1» 12 березня 2021 року.

Фахівці зазначають, що «постраждалі від російських репресій подають позови до Європейського суду з прав люди». Там на розгляді – вже десятки скарг. Найближчим часом очікується рішення. Російська ж влада дії силовиків підтримує.

Центральний офіс Європейського суду з прав людини, Страсбург
Центральний офіс Європейського суду з прав людини, Страсбург

«Будь-які неурядові організації, що працюють на території нашої країни, у тому числі й релігійного спрямування, мають поважати і дотримуватися російського законодавства. На жаль, представники цієї структури продовжують відкрито виступати із закликами не виконувати закони РФ. З нашої точки зору, це неприпустимо», – заявила під час брифінгу офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

Марія Захарова, офіційний представник МЗС Росії
Марія Захарова, офіційний представник МЗС Росії

Яка справжня причина цих релігійних переслідувань – віряни не знають. Не можуть остаточно дати відповідь експерти. Ось одна з теорій.

«У «свідків Єгови» штаб-квартира в Нью-Йорку, і це для російської влади може виглядати підозріло. А в поєднанні ще й з тим, що вони не спілкуються з державою – це виглядає як спляча шпигунська мережа. Це якщо дивитися очима контррозвідника», – припустив у розмові з Крим.Реалії голова аналітичного центру «Сова» Олександр Верховський.

Та якою б не була причина, динаміка репресій вірян, кажуть експерти, тільки зростає. Якщо у 2020 році загалом по Росії «свідки Єгови» отримали 46 обвинувальних актів, то цьогоріч – уже 76. Це позначилось і на цьогорічному рейтингу країн за рівнем політичних та громадянських свобод від Freedom House. Тут Росія посідає 172 місце, між Руандою та Конго.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Ігор Токар

    Журналіст телепроєкту «Крим.Реалії», створеного Радіо Свобода, з 2018 року. Також на Радіо Свобода протягом 2019 року був журналістом та телеведучим програми «Ньюзрум». Роботу на національних телеканалах розпочинав як регіональний стрінгер. Співпрацював з такими телеканалами: ICTV, «5-й канал», «Еспресо», «112 Україна», «24». Співзасновник громадської організації та веб-ресурсу «Центр медіарозслідувань «Прозоро». Автор документального фільму «Чміль». Закінчив факультет філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG