Радіо Свобода Daily: Чи повірив Трамп в «українську історію успіху»?

Президент України Петро Порошенко і президент США Дональд Трамп (праворуч). Вашингтон, 20 червня 2017 року

Нарешті зустрілися

«Повноцінною» і «дуже детальною» назвав президент України Петро Порошенко зустріч із президентом США Дональдом Трампом в Овальному кабінеті Білого дому.

«Я повністю задоволений результатами переговорів і дуже вдячний і президентові Трампу, і віце-президентові Пенсу, і тим міністрам, із якими відбулися зустрічі, за дуже тверду позицію підтримки нашої держави», – сказав президент України.

Your browser doesn’t support HTML5

Зустріч Порошенка з Трампом. Президент України заявив про «історію успіху» (відео)

​Лідери держав обговорювали війну на Донбасі та санкції проти Росії. Торкнулися й теми Мінських домовленостей. За словами Петра Порошенка, США залишаються відданими «мінському формату».

Крім того, український президент передав керівництву США листи від родичів українських заручників та запевнив американського лідера в тому, що Україна – це «історія успіху». Як реагував та що говорив Дональд Трамп під час зустрічі, читайте за лінком.

Your browser doesn’t support HTML5

Порошенко зустрівся із главою Пентагону (відео)

Втім, картинка дня не була б повною, якщо не згадати посилення США санкцій проти Росії. Незадовго до початку зустрічі двох президентів – Міністерство фінансів США оголосило, що запроваджує додаткові санкції через російську агресію: проти 19 осіб та 39 компаній. Хто потрапив до санкційного списку, читайте тут.

Тепер стисло про українські новини:

Депутати і хабар

Тепер детальніше про одну зі справ щодо депутатів. Із параментаріїв – Борислава Розенблата і Максима Полякова – просять зняти депутатську недоторканість. Їм загрожує 12 років ув'язнення. НАБУ та ФБР провели спільну «бурштинову» спецоперацію.

За версією слідства, компанія з Об'єднаних Арабських Еміратів «Фуджейра» передала депутатам понад 300 тисяч доларів для лібералізації українського законодавства щодо видобутку і торгівлі бурштином. Повідомляється, що до схеми також причетні представники міжфракційного об'єднання «Депутатський контроль». Борислав Розенблат, у свою чергу, заявив про провокацію. Докладніше читайте у матеріалі.

Your browser doesn’t support HTML5

«Це помста за мою принципову позицію» – Розенблат про «бурштинову справу» (відео)

Березюки й Сироїди у Києві і Львові

Хто винен у сміттєвому колапсі Львова? Такою була головною тема суперечок у Верховній Раді. Мера цього міста Андрія Садового закликали вирішити проблему, або йти у відставку. Натомість, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд повідомила про початок свого голодування на знак солідарності з головою фракції «Самопоміч» Олегом Березюком. Той уже другий день поспіль сидить під Адміністрацією президента, закликаючи перших осіб держави вирішити проблему львівського сміття.

Тим часом у Львові відбувається «дзеркальне» голодування – на знак «незгоди з бездіяльністю Садового». Під Ратушею голодують «тезки» за прізвищем – представниця Львівської ОДА Ольга Березюк та журналіст Олександр Сироїд. Що про ситуацію думають депутати? Радіо Свобода розпитало їх у кулуарах.

Your browser doesn’t support HTML5

Хто винен у проблемі львівського сміття: думки депутатів (відео)

А на завершення ми залишили дві історії про тих, хто вимушено покинув домівку.

  • Кожна 113-а людина у світі є вимушено переміщеною – такими є дані Агентства ООН у справах біженців. Україна наразі не надто популярна для біженців країна і є переважно транзитною для виїзду в інші країни. Втім, як зазначають в Державній міграційній службі, зростає кількість біженців із Росії, які просять саме політичного притулку. Про те, хто їде до України та чому їм вкрай складно отримати статус біженця, читайте та дивіться.
  • До третьої річниці арешту кримського антифашиста Олександра Кольченка відбулася акція під назвою #CatsForTundra.

Активісти закликали користувачів соціальних мереж намалювати для політв'язня кота і розмістити на своїй сторінці. На цей заклик відгукнулися десятки людей, у тому числі відомі українські художники. Що вони намалювали і чому вони вирішили підтримати Олександра Кольченка, читайте в матеріалі.

Допомагайте тим, кому в цю хвилину гірше, ніж вам!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.