Радіо Свобода Daily: Які шанси в «людини Ахметова» Дениса Шмигаля стати новим прем'єром?

На фото Денис Шмигаль. Чому Сергій Тігіпко відійшов на другий план?

Не Тігіпко: чи може «людина Ахметова» Шмигаль сісти в крісло прем'єра Гончарука?

Ще минулого року Денис Шмигаль керував енергетичними структурами олігарха Ріната Ахметова на Івано-Франківщині, а віднедавна він – віцепрем'єр та міністр розвитку громад та територій, і на тлі обговорення можливих ротацій в Кабміні йому навіть пророкують крісло прем'єр-міністра замість чинного керівника уряду Олексія Гончарука. Чому? І чому Сергій Тігіпко відійшов на другий план? Читайте у матеріалі.

Чи потрібен прямий потяг «Київ – Донецьк»? Відповідають міністр, експерти та жителі міст

Коли знову з’явиться потяг «Київ – Донецьк»? Пасажирське сполучення з непідконтрольними Україні територіями залізницею повністю припинилося влітку 2014 року, вантажне – у 2017-му. Але українська влада не виключає ймовірність відновлення сполучення. Чи є така можливість зараз? Які будуть наслідки?

Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Інформація про коронавірус:

  • У Китаї закрили першу імпровізовану лікарню, побудовану для хворих на коронавірус​
  • Від коронавірусу одужали понад 45 тисяч людей.
  • Число загиблих від нового коронавірусу у США зросло до шести людей
  • Україна готова до можливого поширення коронавірусу, але треба докупити тест-систем – МОЗ
  • У Латвії виявили першого хворого на коронавірус

В Україні запустили канал для окупованих територій «Дом»

У Києві 2 березня презентували «Дом» – новий державний телеканал, який мовитиме на тимчасово окуповані території, повідомляє кореспондент Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Представники каналу заявили, що «Дом» матиме дві складових: новинний блок власного виробництва і «преміальний розважальний контент», який, згідно з уже підписаним меморандумом, каналу надаватимуть великі українські медіагрупи. Під «преміальним контентом» маються на увазі, зокрема, серіали, ток-шоу та трансляції спортивних подій.

За словами в.о. гендиректора телеканалу UATV Юлії Островської, розважальний контент «Дому» надаватимуть «1+1 media», «StarLight Media», «Inter Media Group» та «Медіа Група Україна».

Як запевнив заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, про бойові дії на сході України в новинному блоці власного виробництва на новому телеканалі планують говорити, згідно визначеної міжнародної термінології.

Ексдепутат і колишній комбат «Айдару» Мельничук повідомив про своє затримання за кордоном

Колишній командир добровольчого батальйону «Айдар», депутат 8-го скликання Верховної Ради Сергій Мельничук 1 березня повідомив, що його затримали під час переїзду з Болгарії в Грецію за, як він стверджує, через подану в Інтерпол Росією заявку.

«Мене затримали на болгарсько-грецькому кордоні. Картку Інтерполу виставила Росія», – сказав 48-річний Мельничук у відео на фейсбуці і додав, що затримали його, коли з ним була вагітна дружина і малолітній син.

Сам Сергій Мельничук зазначив, що не знає причини затримання.

У свою чергу, в МЗС підтвердили затримання у Греції ексдепутата і колишнього комбата «Айдару» Мельничука.

«ArmyEnglish»: як у Запоріжжі волонтери та військові знову «за парти» сіли

Курси англійської, де викладає волонтер, а слухачами є військові та волонтери – це запорізький проєкт «ArmyEnglish». В рамках його вже безкоштовно вивчають іноземну мову 15 осіб. Втім, курси мають не лише освітню, а й реабілітаційну мету.

Чому ветерани війни на Донбасі та волонтери вирішили знову сісти «за парти», читайте тут.

Звільнений з полону Асєєв заявив, що в рамках обмінів в Україну повернулися люди, які знущалися з інших полонених

Звільнений з полону бойовиків «ДНР» автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв заявив, що в рамках обмінів в Україну повернулися люди, які знущалися з інших полонених в «Ізоляції» та підтримували бойовиків.

«Про Євгена Бражникова і Олексія Кускова (обидва били мене особисто і ламали всю нашу камеру восени 17-го; Женею Ставцевим – він все ще в полоні – фактично вимили підлогу, протягнувши по всьому коридору) я також говорив президенту. Він одразу зв’язався з СБУ, де йому голосно відрапортували: «Бражниковим займаємося» – і на цьому все.

Ні допитів, ні офіційної відповіді на мій запит щодо заяви на цих двох персонажів, яке я зареєстрував в СБУ ще 20 січня. Бражникова почали бити ще за наметами, як тільки нас привезли з блокпоста – тоді його врятували військові, і під конвоєм СБУ доставили до Києва. Кусков вже більше двох років на волі (його поміняли ще в грудні 17-го). У Феофанії (мабуть, прийшов провідати свого друга Бражникова) зустрів мене на першому поверсі, ляснув по плечу і мило з посмішкою запитав: «Ну, як ти? Пам’ятаєш мене?» – Пам’ятаю, Льоша, я нічого не забуду...», – написав Асєєв у фейсбуці.

Цьогоріч лютий у Києві видався не «лютим», метеорологічної зими не було – обсерваторія

У Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського повідомили, що цьогорічний лютий у Києві посів четверту позицію серед найтепліших з 1881 року.

«Середньомісячна температура лютого у Києві становила +2,5°С, що на 6,7°С вище кліматичної норми… Найхолодніше було 8 лютого, коли мінімальна температура опустилась під ранок до мінус 8,4°С, а найтепліше – 2-го числа, коли максимальна температура піднялась після полудня до +10,7 градуса», – йдеться в повідомленні.

За даними метеорологів, вперше за 140 років спостережень у столиці метеорологічна зима так і не настала, а вже 10 лютого розпочалася метеорологічна весна.

Нехай день буде вдалим!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.