Із редакційної пошти: сімейна історія-свідчення про Голодомор на Харківщині

4-017951 ЦДКФФА України ім. С.Г. Пшеничного Зміст: Видача продуктів колгоспникам на трудодні в колгоспі імені Д.Бєдного Гришинського райну Донецької області Місце і дата зйомки: Донецька обл., 1933 р Автор зйомки: Железняк. М.Н.

Радіо Свобода продовжує публікувати листи із редакційної пошти, які надходять у рамках спільного із Національним музеєм Голодомору-геноциду проєкту«Розкуркулення: як сталінський режим нищив українське вільне селянство». Цей лист прийшов на річницю Голодомору 1932-33 років.

«​Невеличка сімейна історія-свідчення про Голодомор. Це розповідала мені моя свекруха – Пономарьова (Котелевська) Ганна Григорівна, а їй в свою чергу її мати – Котелевська (Грекова) Надія Григорівна. Я записала.

Події відбувалися в селі Волоська Балаклійка (по-народному Щеняче) Куп'янського (нині Шевченківського) району на Харківщині. Це було наприкінці 1932.

З повагою,

Вікторія Пономарьова»​.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Уже не було у людей сліз, щоб плакати над дітьми» – свідчення про Голодомор Михайла Гайдука

– Моя свекруха, яка народиласяув 1930 році, і якої вже майже два роки немає з нами, розповідала таку історію, яку неможливо не переповісти в роковини Голодомору:

«Пам’ятаю, як я, зачаївшись на печі й тремтячи зі страху, слухаю крики матері. Вона свариться із чоловіками з їхнього села, бо ті намагаються витягти з хати важку скриню з кукурудзою.

Мати міцно тримає скриню, тягне до себе, а вони п’яно регочуть і тягнуть у свій бік... Мені моторошно від тієї боротьби, лякають лайки та галас, я починаю щосили волати від страху, хоча ще не від того страху за майбутнє, що охоплює мою матір.

Пономарьова (Котелевська) Ганна Григорівна із сином. Пережила Голодомор на Харківщині

Я мала і не розумію, що ми всі помремо взимку голодною смертю, якщо у нас заберуть цю скриню з кукурудзою, бо ніяких запасів у моїх батьків більше немає.

Що було потім, звичайно, я не можу пам’ятати добре, але в нашій родині це стало відомо з розповідей моєї матері.

Вона зуміла врятувати мене від голодної смерті, а значить і моїх нащадків.

Котелевська (Грекова) Надія Григорівна, пережила розкуркулення і Голодомор на Харківщині

Активістам-комунякам набридло боротися із жінкою...

Здобичі вони вже награбували багато – віз біля воріт стояв навантажений під зав’язку. Гундосий рябий Максим – головний серед них, смикав-смикав скриню, але ніяк не міг відібрати ту скриню, бо вже був добряче на підпитку.

Раптом його погукали вечеряти з сусідньої хати. Звідти вже долинали веселі пісні та доходили запахи їжі. Він, пригрозивши повернутися на ранок за кукурудзою, побіг до столу. А мати, почекавши трохи, узялася до роботи.

Вона вирішила, що закопувати кукурудзу на городі небезпечно, бо знайдуть, вони завжди у першу чергу шукали на городі... Розмірковувала не довго, бо часу залишилося обмаль. Усю ніч разом із чоловіком, який пізно повернувся з роботи, колотилися та робили схованку й тільки під ранок спати полягали.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Мій батько попав у куркулі. Це значило, що забрали все» – свідчення Василя Гарбуза з Київщини

Коли розвиднилося, ці «народні слуги» тут як тут.

– Давай кукурудзу! – кажуть.

– Немає, – відповідає мати.

– Учора була!

– Це тобі з п’яних очей здалося! Бачиш, скриня порожня.

Розлютився той рябий Максим, але робити немає чого, пуста скриня, ніде й не зернинки.

– Краще кажи сама, куди зерно поділа!

– З’їла! Цілу ніч їла і з’їла, – зло відповіла мати.

– Шукайте.

з сімейного архіву Вікторії Пономарьової

Півдня витратили ці розбійники на пошуки зерна, перекопали усю долівку та город багнетами, перевернули у хаті усе догори дном.

– Кажи, де сховала кукурудзу, а то застрелю! – кричав він, погрожуючи наганом.

– Стріляй, мені нічого втрачати, – якомога спокійніше казала мати.

Один з комуністів пішов до льоху, думав там знайти цю кукурудзу, але, не побачивши яму, провалився туди. Його товариші підняли його на сміх, а він розлютився, пика почервоніла, удвічі завзятіше продовжив пошуки.

«Марія» – «найвідоміша у світі» виставка про Голодомор – уперше в Україні

Сусідка стояла на ґанку і нацьковувала:

– Шукай, шукай, вона її точно заховала!

Але не знайшли нічого й пішли геть, спіймавши облизня.

Тож ати взимку потроху діставала зі схованки кукурудзяні зерна й робила сяку-таку їжу, завдяки чому ми й пережили важкі часи.

Схованка була вдала, але довелось розібрати піч, викопати яму, сховати туди мішок з кукурудзою. Землю, яку батьки вибрали з-під печі, розкидали по городі, а під ранок випав сніг і, як вірний спільник, прикрив накидану землю. А піч вони знову склали, затопили, щоб просохла до ранку і не залишилось слідів. Мати намітила одну цеглину, яку потім виймала, щоб узяти жменьку кукурудзи та зварити якоїсь бовтанки. Так ми і пережили зиму.

Така сумна історія.

Коли мені кажуть, що не було ніякого Голодомору, у мене серце крається. Але завжди згадую свою матусю і подумки дякую їй за врятоване життя».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голодомор. Яких втрат зазнала Україна і що тоді відбувалося у Росії ‒ дослідження

У рамках спільного із Національним музеєм Голодомору-геноциду спеціального проєкту – «Розкуркулення: як сталінський режим нищив українське вільне селянство просимо тих, чий рід був розкуркулений, розповісти про це. Зокрема, повідомити прізвище та ім'я ваших рідних, їхній вік, кількість членів родини і роки народження дітей, де вони жили (село район, область), що мали (земля, худоба, реманент, приміщення), як працювали (самі чи залучали працю найманих робітників) та історію їхнього розкуркулення. Важливі і факти, і емоції, які переживали люди. Якщо ви маєте фотографії чи документи, просимо їх також нам надіслати.

Пишіть на адресу Radiosvoboda@rferl.org

Якщо ви шукаєте відомості про своїх рідних, які були репресовані під час комуністичного терору, але не знаєте, як почати пошук, – допомогу вам запропонують у Галузевому держархіві Українського інституту національної пам’яті. Тут відкрили Консультаційний центр для пошуку інформації про репресованих.

Читайте ще:

Голод на Донбасі тривав довше, бо багато «розкуркулених» селян помирали, не маючи власної домівки – Теодор Цехмістро​

«У колгоспі зарплата була раз на рік. Нам не вистачало цього навіть на три місяці» – Григорій Зубенко з Полтавщини​

Розкуркулення на Поліссі – «землю забрали по самі двері хати». Дві історії з півночі та з півдня України​