Кремль ліквідовує «ЛДНР». Що це означає?

Окупований Маріуполь, весна 2023 року

Президент Росії Володимир Путін призначив новим губернатором Омської області РФ очільника так званого «уряду ДНР» і анонсував зустріч з ватажком цього угруповання – Денисом Пушиліним. А голова окупаційної адміністрації Луганська Леонід Пасічник видає «указ» про скасування та розпуск органів влади так званої «ЛНР». Що відбувається та що це означає – розповідає Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода для окупованих територій).

Підписуйтесь на Телеграм-канал Донбас.Реалії – ексклюзивні фото, відео та лише важливі новини!

29 березня 2023 року став останнім днем існування «ЛНР» у тому розумінні, яке вкладає у нього Росія – територіального утворення: окупаційна влада Луганська ліквідувала його своїм «указом». Зробила вона це згідно з російським законом від 4 жовтня 2022 року, що проголошує «прийняття» «республіки» до складу РФ.

З огляду на те, що подібний закон у Росії є і з приводу так званої «ДНР», можна прогнозувати, що найближчим часом її так само розпустять.

Що ж буде з «республіками»​?

Після проголошення анексії окупованих територій України Путіним, Федеральні збори Росії ухвалили федеральні закони, згідно з якими так звані «Донецька Народна Республіка» та «Луганська Народна Республіка» входять у склад РФ у якості… «Донецької Народної Республіки» та «Луганської Народної Республіки».

Оскільки окуповані території України у Кремлі тепер вважають своїми, то і у тій системі управління, що наразі існує там, немає потреби. Тепер органи влади так званих «республік» мають бути ліквідовані та замінені загальнофедеральними, тобто російськими органами влади. Про це і йдеться в «указі» Пасічника.

На осінь 2023 року на анексованих Росією територіях окупаційна влада вже готується проводити вибори губернаторів та у місцеві законодавчі збори. Ймовірно, до того часу у Москві планують сформувати і уніфіковані органи влади, властиві всій РФ.

Що буде з силовиками?

Так звані армійські корпуси, що діяли на території ОРДЛО, російське командування ще раніше вирішило інтегрувати у склад збройних сил РФ. До того ж ці формування почали доукомплектовувати мобілізованими з Росії.

А командир батальйону «Восток», колишній офіцер СБУ Олександр Ходаковський повідомив, що підпорядкований йому підрозділ увійде до складу Росгвардії.

більше про це «Анексували». Чому мобілізованих росіян відправляють на штурм у підрозділах «ДНР»?

Очевидно, що під уніфікацію потраплять «МВС» та «МГБ» «республік», функції яких будуть виконувати МВС та ФСБ РФ відповідно. Під питанням залишається інтеграція їхнього керівного складу у російські структури.

Колишні в'язні місць незаконного утримання на окупованій частині Донбасу неодноразово свідчили про те, що розшуком, допитами, катуваннями людей займалися і співробітники ФСБ РФ, які не приховували свого статусу. Зокрема, про це розповідає колишній в'язень концтабору «Ізоляція» Станіслав Асєєв.

Ватажки-губернатори

Після оголошеної анексії окупованих територій України Кремль залишив виконувачами обов’язків губернаторів «приєднаних» областей головних колаборантів, що керували ними до цього – Пушиліна та Пасічника. Наразі не відомо, чи зробить Путін їх губернаторами без позначки в.о.

Але з огляду на те, що ватажки угруповань «ЛДНР» стали членами керівної у Росії партії «Единая Россия» та активно сприяли виборам на окупованих територіях, щонайменше самі вони бачать себе інтегрованими у вже суто російське управління.

Тим більше у сучасній Росії всі губернатори або є членами партії, або ж висунуті нею. Можливо, саме ці перспективи обговорюватимуть Путін та Пушилін на анонсованій зустрічі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У військомат з 17 років. Мобілізація Росії дійшла до нещодавно окупованих міст (навіть ущент зруйнованих)

Також відряджених на окуповані території управлінців у Росії вже не вперше призначають на високі посади у російських регіонах. Ще у 2019 році тимчасового ватажка «ДНР» призначили головою Калмикії. Але той вважався на Донбасі «місцевим».

Та останні призначення більш символічні. В середині березня губернатором російської Чукотки став заступник «уряду ЛНР» Владислав Кузнецов, а вже наприкінці місяця Омську область очолив керівник «уряду ДНР» Віталій Хоценко.

Обидвох відправили на окуповані території з Москви та, ймовірно, перевели на посади у Росії заздалегідь перед ліквідацією так званих «урядів».

Ще наприкінці листопада 2022 року у Калінінградську область Росії повернувся віце-губернатор Сергій Єлісєєв, який недовго очолював окупаційний «уряд Херсонської області».

Кінець епохи квазіутворень Кремля на Донбасі

З точки зору історії угруповань «ЛДНР», ліквідація органів влади та й самих «республік» – створених Росією і підконтрольних їй квазіутворень – історичне. Агресор більше не криється.

Сформована Кремлем на території окупованої частини Донбасу у 2014 році система управління зникає. А з нею, ймовірно буде і переформатований і розподіл ресурсів, силовий блок та навіть система пропаганди (можливо у ній місцеві ватажки відіграватимуть меншу роль).

З точки зору міжнародного права та оцінки подій з боку України це нічого не змінює. Території, як ті, що були окуповані Росією до 24 лютого 2022 року, так і після – не були визнані «республіками» і не будуть визнані частиною Росії. Це окуповані РФ українські території. Звісно, до їхнього звільнення.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.