Генштаб ЗСУ: загроза ракетних і авіаційних ударів із Білорусі зберігається

«Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі» (фото ілюстративне)

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що наразі зберігається загроза завдання російськими силами ракетних й авіаційних ударів із території Білорусі.

«На Волинському і Поліському напрямках основні зусилля збройних сил Білорусі зосереджуються на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій і проведенні заходів бойової підготовки. В червні-липні поточного року заплановано проведення мобілізаційних навчань із військовими комісаріатами в Гомельській області. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі», – йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Крім того, в українському командуванні повідомили, що на Сіверському напрямку російські військові активних дій не проводили, ознак створення ударних угруповань не виявлено.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білорусь знімає з баз зберігання танки та БМП – зведення Генштабу ЗСУ за день

«З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи збройних сил РФ. З території Курської області РФ ворог обстріляв з артилерії підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Білопілля та Стукалівка Сумської області», – йдеться в повідомленні.

27 травня Державний прикордонний комітет Білорусі обмежив на все літо тимчасове перебування своїх громадян у прикордонній смузі на кордоні з Київською та Чернігівською областями України «з метою гарантування прикордонної безпеки».

30 травня у Білорусі оголосили, що з 22 червня до 1 липня у Гомельській області Білорусі, яка межує з Київською, Чернігівською та Житомирською областями України, відбудуться планові мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами та організаціями збройних сил Білорусі, що дислокуються на території регіону.

Попри заяви Олександра Лукашенка, що білоруська армія «не брала і не має наміру брати участі в «спецоперації» (так Росія називає своє військове вторгнення), за даними українських військових, обстріли території України російські війська здійснювали і з території Білорусі. Крім того, неодноразово фіксувалося пересування військ РФ по території Білорусі задля атаки України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білорусь запланувала у червні військові навчання біля кордону з Україною