Штаб ООС: бойовики дистанційно мінували місцевість перед позиціями ЗСУ

За даними військових, про застосування збройними формуваннями Росії заборонених зразків важкого озброєння повідомили представникам ОБСЄ

Підтримувані Росією бойовики на Донбасі 3 грудня дев’ять разів порушили режим припинення вогню на Донбасі, від початку доби 4 грудня – один раз, повідомляє пресцентр операції Об’єднаних сил.

За повідомленням, напередодні поблизу Водяного бойовики обстріляли позиції українських військових із мінометів 120-го калібру й автоматичного гранатомета, і неподалік від цього ж населеного пункту, використовуючи заборонені міни ПОМ-2, чотири рази провели дистанційне мінування місцевості перед позиціями ЗСУ.

Крім того, бойовики здійснили декілька провокативних пострілів із ручних протитанкових гранатометів у районі населених пунктів Шуми й Авдіївка, а поблизу Опитного – з підствольного гранатомета, повідомили в пресцентрі ООС.

Your browser doesn’t support HTML5

«Сантиметр за сантиметром»: як за підтримки Нідерландів розміновують Донбас

Від початку поточної доби, вранці 4 грудня, підтримувані Росією бойовики використали заборонене важке озброєння, а саме артилерійські системи 122-го калібру та 120-ти мм міномети, здійснивши обстріл позицій ЗСУ поблизу населеного пункту Водяне, додали у штабі.

За даними військових, обстріли не несли їм загрози, тому українські підрозділи вогонь у відповідь не відкривали, а про застосування збройними формуваннями Росії заборонених зразків важкого озброєння повідомили представникам ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спробу Росії легітимізувати представників ОРДЛО через формат Арріa Радбезу ООН вдалося зірвати – Кулеба

Підтримуване Росією угруповання «ДНР» звинуватило українських військових в одному обстрілі вранці 4 грудня. Угруповання «ЛНР» заявило про один обстріл за добу.

Із 00:01 27 липня на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.