Чекаємо на рішення суду Австрії – Кент про екстрадицію Фірташа

Дмитро Фірташ у Верховному суді Австрії, Відень, червень 2019 року

Сполучені Штати очікують на рішення австрійського суду в справі екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа, оскільки «Австрія є країною з верховенством права, і є процедура». Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода тимчасовий повірений у справах США, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент.

«Ми розпочали цей процес, на жаль, більш ніж сім років тому. І донині ми чекаємо. Кожна людина в Австрії має право на апеляцію. Чекаємо на остаточне рішення судової системи Австрії», – сказав американський дипломат.

Повністю інтерв’ю Джорджа Кента Радіо Свобода читайте на нашому сайті пізніше 24 липня

Законодавці Конгресу вимагають від Білого дому збільшити зусилля для екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа з Австрії до США. У листі, оприлюдненому двопартійною групою членів Палати представників від 22 червня, конгресмени висловили припущення, що Фірташ корумпував австрійську судову систему.

У листі на ім’я державного секретаря Ентоні Блінкена та генерального прокурора Мерріка Гарленда депутати-демократи Марсі Каптур і Майк Квіґлі, а також республіканці Брайан Фіцпатрік та Енді Гарріс – зазначили, що Австрія, на їхню думку, затягує відповіді на запит США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Державному департаменті роз'яснили позицію США щодо екстрадиції Фірташа

Цей лист є розвитком тривалої і політично забарвленої справи, пов’язаної з Фірташем, який збагатився під час торгівлі природним газом між Росією та Україною в 1990-х і 2000-х роках.

У 2014 році американська прокуратура звинуватила його у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе більшу частину часу.

Міністерство юстиції Австрії наразі не відповіло на звернення Радіо Свобода поштою та телефоном із проханням прокоментувати листа. Не вдалося також негайно зв’язатися з американськими юристами Фірташа для коментарів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Данілов заявив, що 29 червня в Україну зі США прибудуть для консультацій фахівці щодо санкцій

США звинувачують Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 мільйона доларів хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Український магнат нібито мав намір продати частину продукції американському аерокосмічному гіганту Boeing.

Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року – менше ніж через два тижні після втечі президента України Віктора Януковича з Києва внаслідок Революції гідності.

Верховний суд Австрії у червні 2019 року підтримав екстрадицію Фірташа, але суд нижчої інстанції зупинив дію цього рішення, щоб дати Фірташу можливість надати нові докази, які можуть дати підстави для перегляду справи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський підписав указ про санкції проти Фірташа, Фукса, соратників Путіна

Раніше цього року представник австрійського суду сказав Радіо Свобода, що пандемія не дозволила команді правників Фірташа приїхати в Україну для збору нових доказів, включаючи опитування людей.

Фірташ, якого звинуватили у зв’язках з організованими злочинними групами в Росії та в інших регіонах, заробив свої статки на тісних зв’язках з Кремлем.

Магнат імпортував російський природний газ за цінами, нижчими від ринкових, і заробив мільярди доларів, перепродаючи його Україні за значно вищими цінами.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов 18 червня повідомив, що РНБО вирішила запровадити максимальний комплект санкцій проти російського бізнесмена Павла Фукса і українського бізнесмена Дмитра Фірташа.