Ізраїль погрожує військовими діями проти Ірану

«Ми перебуваємо в точці, коли нам потрібно вжити військових дій проти Ірану», – сказав міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц 5 серпня заявив, що його країна готова «вжити військових дій проти Ірану».

«Ми перебуваємо в точці, коли нам потрібно вжити військових дій проти Ірану, – сказав Ганц. – Світ повинен зараз вжити заходів проти Ірану».

Ізраїль, США і Велика Британія раніше звинуватили Іран у причетності до нападу 29 липня в Оманській затоці на танкер Mercer Street, що йшов під прапором Ліберії, перебуває у власності Японії і керується ізраїльською компанією Zodiac Maritime. При цьому жодна країна не надала доказів.

Іран заперечує свою причетність до нападу, який, за словами американських та інших чиновників, був здійснений безпілотником.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ВМС США: дві людини загинули через напад безпілотника на танкер біля Оману

Внаслідок нападу загинули двоє членів екіпажу, громадяни Британії і Румунії.

У листі до Ради безпеки ООН повірений у справах Ірану в Нью-Йорку заявив, що Ізраїль є «головним джерелом нестабільності і небезпеки на Близькому Сході та за його межами протягом понад семи десятиліть».

Напруженість у Перській та Оманській затоках зросла з того часу, як США відновили санкції проти Ірану після виходу з ядерної угоди 2015 року.

Ізраїль виступає проти нинішніх міжнародних зусиль щодо поновлення цієї угоди.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дії іранської влади щодо збагачення урану ставлять під загрозу відновлення ядерної угоди – США

Крім того, він, імовірно, прагне надіслати жорстке послання президентові Ірану Ебрагіму Раїсі, інавгурація якого пройшла 3 серпня, і верховному лідеру Алі Хаменеї.

Ізраїльські військові літаки завдали ударів по цілях на півдні Лівану у ніч на 5 серпня після ракетних обстрілів своєї території з цього району.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, повторюючи схожу заяву Великої Британії, заявив 2 серпня, що буде колективна відповідь за напад на Mercer Street.

Тегеран заявив, що оперативно відреагує на будь-яку загрозу його безпеці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вашингтон і Лондон підтримали заяву Ізраїлю, що Іран стоїть за атакою на танкер біля Оману