У Кремлі відреагували на розслідування про причетність ГРУ до «гаванського синдрому»

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «це безпідставне, голослівне звинувачення ЗМІ»

У Кремлі назвали «голослівним звинуваченням» розслідування ЗМІ про те, що російське ГРУ може бути причетне до «гаванського синдрому» в американських дипломатів.

«Все це не більше ніж безпідставне, голослівне звинувачення ЗМІ», – сказав журналістам речник російського президента Дмитро Пєсков 1 квітня.

Раніше про те, що співробітники російської розвідки могли викликати «гаванський синдром» у американських і канадських дипломатів і працівників спецслужб, написали автори спільного розслідування The Insider, передачі 60 Minutes американського каналу CBS News і німецького видання Der Spiegel.

Розслідувачі з’ясували, що симптоми «гаванського синдрому» спостерігалися у закордонних дипломатів у ті ж періоди й у тих же місцях, куди приїжджали співробітники військової частини 29155 Головного управління Генерального штабу ЗС Росії (відомого як ГРУ). Саме цей підрозділ також пов’язують із отруєннями «Новічком» Сергія і Юлії Скрипалів у Великій Британії, а також бізнесмена Еміліана Гебрева у Болгарії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розслідування ЗМІ: російське ГРУ може бути причетне до «гаванського синдрому» в американських дипломатів

За даними розслідувачів, у листопаді 2014 року жертвою «гаванського синдрому» став співробітник американського консульства у Франкфурті, який впізнав в одному з ймовірних нападників ймовірного співробітника ГРУ Єгора Гордієнка.

Ще один інцидент стався у 2017 році в Китаї – в одного зі співробітників американського консульства, відповідального за зберігання секретної інформації, лікарі зафіксували «невідомий вплив довкілля, що спричинив черепно-мозкову травму». Розслідувачі зазначають, що інформація про китайські інциденти у них неповна.

Схожий випадок стався із дружиною американського дипломата у 2021 році у Тбілісі. Незадовго до нападу жінка помітила з вікна свого будинку чоловіка, у якому впізнала Альберта Авер’янова – сина командира частини Андрія Авер’янова. Також розслідувачі розповідають про ймовірні інциденти у 2021 році у Белграді й Ханої.

Журналісти відзначають, що люди, які пережили ці атаки, не отримали належної допомоги – їхні скарги списали на психічний розлад.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Влада США розслідує можливу атаку Росії на дипломатів у Відні

Крім описаних випадків, розслідувачі повідомили, що заступник командира частини 29155 ГРУ Іван Терентьєв отримав держзамовлення на вивчення «потенційних можливостей нелетальної акустичної зброї при військових (бойових) діях у місті».

Автори розслідування зазначають, що прямих доказів на користь причетності ГРУ до використання «акустичної зброї» немає, проте тепер «американська влада може переосмислити своє ставлення до «гаванського синдрому».

У березні 2023 року розвідка США заявила, що їй не вдалося знайти доказів зв’язку будь-якої іноземної держави із так званим «гаванським синдромом».

«Гаванський синдром» – неофіційна хвороба, для якої характерні запаморочення, нудота, головні болі та проблеми зі слухом і координацією. З 2014 року подібні симптоми спостерігаються у співробітників посольств США й Канади у різних країнах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Гаванський синдром» в країні НАТО: що відомо про недугу американських дипломатів у Німеччині?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Американська розвідка заявила, що за «гаванським синдромом» не стоїть іноземний противник США
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Усс і не тільки...Шпигунська діяльність Росії в Італії: дослідження