Організація Save Ukraine повідомляє про повернення ще трьох дітей з окупованих територій

Україна повернула ще трьох дітей з тимчасово окупованих територій. Наразі усі троє вже перебувають у безпеці, зазначив Микола Кулеба

Україна повернула ще трьох дітей з окупованих Росією територій, «вони вже перебувають в безпеці, на них чекає відновлення та повернення до нормального життя», йдеться в повідомленні колишнього уповноваженого президента з прав дитини, засновника організації Save Ukraine Миколи Кулеби.

Як відзначив Кулеба, це була 14-а рятувальна місія організації, впродовж якої вдалось повернути додому 14 дітей, семеро з яких були позбавлені батьківського піклування.

Голова організації Save Ukraine зазначив, що серед повернутих дітей – 8-річний Єлисей, який на початку повномасштабного вторгнення проживав разом з бабусею на окупованій частині Херсонської області. Мама на той момент жила в Одесі. Після смерті бабусі російські окупанти одразу помістили дитину в інтернат. За ним поїхала двоюрідна сестра, втім, дитину їй не віддали.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Понад мільйон дітей виїхали»: куди українці мігрують через війну і як їх повертати

«Потрібно було діяти, бо якщо дитина пів року перебуває на території Росії без батьківського піклування, їй надається відповідний статус, що дозволяє віддати в російську сімʼю або обрати інший спосіб влаштування. Тож наша команда зробила все для того, щоб мама отримала необхідну медичну допомогу і змогла забрати дитину з окупованої території», – пояснив Кулеба.

Разом з Єлисеєм повернулись двоє 18-річних братів Андрій та Михайло. Вони сироти, які до початку масштабної війни виховувалися в прийомній родині на нині окупованій території, каже він.

«Після настання повноліття, хлопці зрозуміли, що дуже скоро окупаційна влада відправить їх воювати проти своїх. В Україні вони обоє були у розшуку як безвісти зниклі», – відзначив Кулеба.

Раніше, у вересні Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець заявив, що Україні вдалося повернути додому 9 українських дітей, які, зокрема, перебували на тимчасово окупованій території.

Як повідомила Радіо Свобода віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути щонайменше 380 дітей, яких незаконно вивезли до Російської Федерації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Народження дітей і війна: розповідь лікарки з Херсона про окупацію, обстріл перинатального центру і материнський інстинкт