Київ та Кишинів відповіли Лаврову на заяви про утиски російськомовних у Придністров’ї

Сергій Лавров заявив, що Росія «буде робити все» для захисту інтересів російськомовного населення Молдови, включаючи Придністров’я та Гагаузію

У молдовському сепаратистському регіоні Придністровʼя права етнічних росіян жодним чином не порушуються, заявило Бюро політики реінтеграції Молдови у відповідь на заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що Росія «буде робити все» для захисту інтересів російськомовного населення Молдови, включаючи Придністров’я та Гагаузію.

У відомстві заявили, що натомість бачать, що до румуномовних ставляться як до іноземців, а їхні основні права та свободи обмежуються.

«У той же час ми спостерігаємо навмисне обмеження в Придністровському регіоні прав румуномовних громадян Республіки Молдова, які мають документи національного зразка, що кваліфікуються як іноземці та яким заборонено користуватися своїми основними правами та свободами: свобода вираження поглядів, вільне пересування, освіта рідною мовою, відсутність дискримінації за етнічними та національними ознаками», – зазначило Бюро реінтеграції у коментарі Realitatea.

У бюро заявили, що російськомовні у східних округах користуються правами в громадськості, освіті, ЗМІ тощо. Навіть у переговорах між Кишиневом і Тирасполем мова спілкування і листування – російська.

У свою чергу, речник МЗС України Олег Ніколенко у твітері відреагував таким чином: «Лавров каже, що Москва докладе всіх зусиль для захисту російськомовного населення в Молдові. Ми вже це бачили. Це був саме той фальшивий привід, який Росія використала для виправдання свого вторгнення в Україну. Висловлюємо нашу повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності Молдови».

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив владу Молдови в тому, що вона не йде на діалог із сепаратистським регіоном Придністров’я, «ймовірно, розраховуючи на недипломатичне вирішення конфлікту».

«Керівництво Молдови вчинило б правильно, якби припинило грати в нав’язані Заходом геополітичні ігри та подумало про інтереси людей, які живуть пліч-о-пліч. Ми будемо наполягати на такому підході», – сказав Лавров на одній із зустрічей з молоддю 1 вересня.

У відповідь офіційний Кишинів заявив, що вирішення придністровського конфлікту, якого прагне Молдова «виключно мирними та політичними засобами», базуватиметься на суверенітеті та територіальній цілісності Молдови.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Віктор Ющенко: «Я розкажу вам, як Путін дійшов до війни з Україною»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ставлення українців до громадян Росії й Білорусі далі погіршилося – опитування
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час