Ляшко розповів, хто і коли отримає другу дозу вакцини AstraZeneca

Українців, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca у період з 24 лютого до 10 березня 2021 року, почнуть щеплювати другою дозою з 19 травня – головний санітарний лікар

Українців, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca у період з 24 лютого до 10 березня 2021 року, почнуть щеплювати другою дозою з 19 травня. Про це 15 травня повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За його словами, вакцина для цих людей є в наявності.

Щодо решти громадян, які були щеплені вакциною AstraZeneca, то другою дозою їх провакцинують із наступних поставок. Зокрема, до кінця травня Україна має отримати 1 мільйон 200 тисяч доз вакцини AstraZeneca, сказав Ляшко. Частина доз, за його словами, надійде від Інституту сироватки крові Індії (Covishield).

«Власник заводу (Інституту сироватки крові Індії – ред.), який нещодавно зустрічався з міністром і президентом, повідомив, що наступні 500 тисяч доз доставлять в Україну у травні. Хоча за контрактом цю вакцину мали доставити раніше. Цього не сталося через заборону експорту вакцин з Індії», – зазначив Ляшко.

Іншу частину доз вакцини AstraZeneca Україна має отримати через глобальну ініціативу COVAX, ідеться про 700 тисяч доз до кінця травня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україну прибуває чергова партія вакцини Pfizer: у МОЗ розповіли, кого нею провакцинують

«Паралельно для того, щоб забезпечити другою дозою вакцин усіх, хто цього потребує, ми працюємо з глобальною ініціативою COVAX, яка окрім Pfizer, дає нам ще AstraZeneca. Там уже алоковано 700 тисяч доз вакцини», – сказав Ляшко.

За словами головного санітарного лікаря, орієнтовна дата поставки вакцини AstraZeneca за програмою COVAX запланована на 24–25 травня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Литва виділить Україні 100 тисяч доз вакцини проти COVID-19

За добу 14 травня в Україні здійснили 23 638 щеплень від COVID-19, повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

Загалом від початку кампанії в Україні вакцинували першою дозою 936 497 людей. «Завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 13 661 особа (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном)», – заявили в МОЗ.