Моґеріні: ЄС вивчить можливість введення санкцій проти Росії через видачу паспортів українцям

Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні

У найближчі тижні Європейський союз продовжить вивчати можливість запровадження санкцій проти Росії через видачу паспортів мешканцям окупованого Донбасу за спрощеною процедурою.

Про це заявила журналістам верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні після засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Вона додала, що це питання сьогодні обговорювали не лише з представниками «Східного партнерства», але й на початку засідання Ради ЄС із закордонних справ.

Your browser doesn’t support HTML5

Паспорти від Путіна для мешканців ОРДЛО. Відповідь Києва

24 квітня президент Росії Володимир Путін видав указ, за яким жителі контрольованих підтримуваними Росією бойовиками районів на сході України зможуть у спрощеному порядку отримувати громадянство Росії. Це рішення різко розкритикували Україна і її західні союзники.

27 квітня Путін заявив у Пекіні, що Кремль розглядає можливість видачі російських паспортів за спрощеною процедурою усім українцям. 1 травня набув чинності його новий указ, який, зокрема, дозволяє видавати в спрощеному порядку і впродовж трьох місяців російські паспорти також українцям, які народилися і жили в Криму до його окупації.

Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій, до ЄС і США, а також диппредставництв іноземних держав в Україні із закликом посилити санкції проти Росії через рішення Москви.