В ООН підтвердили загибель в Україні понад 9 тисяч цивільних через повномасштабну війну

Пошкодження внаслідок російського ракетного обстрілу Одеси, 14 червня 2023 року

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 083 і поранення 15 779 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 18 червня 2023-го.

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна і Сєверодонецьк (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від початку червня 2023 року в ООН зафіксували загибель 112 і поранення 445 цивільних в Україні.

В УВКПЛ ООН вказують на те, що більшість зафіксованих втрат спричинені застосуванням вибухової зброї з великою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії і реактивних систем залпового вогню, а також ракетними і авіаударами.

Офіс генерального прокурора України повідомив раніше, що станом на 19 квітня зареєстрував близько 80 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів, скоєних російськими військовими від початку повномасштабного вторгнення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генштаб повідомив про 30 запущених Росією «Шахедів» і 45 бойових зіткнень на фронті

Україна наполягає на створенні міжнародного трибуналу щодо злочину агресії Росії.

У США пропонували, щоб майбутній спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України був у вигляді «інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України». Проте на початку травня президент України Володимир Зеленський під час свого виступу в Гаазі застеріг від гібридних форм правосуддя.