Повітряна атака Росії: Кулеба розповів про розмову з Боррелем із бомбосховища МЗС

Дмитро Кулеба передав слова Борреля, за якими Євросоюз вживає заходів для прискорення доставки обіцяних артилерійських снарядів і швидкого розвитку оборонної промисловості Євросоюзу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з високим представником Євросоюзу з зовнішніх справ Жозепом Боррелем – про це він повідомив 29 грудня.

За його словами, під час розмови, яку міністр вів, перебуваючи в бомбосховищі Міністерства закордонних справ, Боррель висловив Україні підтримку ЄС перед обличчям «брутальної атаки Росії».

«Ми домовилися активізувати наші спільні зусилля для поставки в Україну додаткових систем протиповітряної оборони. Я подякував високому представнику за всю політичну та особисту підтримку в 2023 році. Я підкреслив, що наші два головні оборонні пріоритети на наступний рік – прискорити постачання артилерійських боєприпасів і усунути всі перешкоди для нарощування європейської оборонної промисловості», – заявив Кулеба.

Він передав слова Борреля, за якими блок вживає заходів для прискорення доставки обіцяних артилерійських снарядів і швидкого розвитку оборонної промисловості Євросоюзу.

Розмова також стосувалася прийдешнього саміту ЄС 1 лютого, на якому, як очікує голова МЗС, затвердять механізм Ukraine Facility.

«У зв’язку з цим я поінформував високого представника, що український уряд сьогодні схвалив план реформ, необхідний для запуску Ukraine Facility», – додав міністр.

Боррель, своєю чергою, назвав «варварською» атаку Росії 29 грудня.

«ЄС має намір у 2024 році надати додаткове військове обладнання для підтримки України в протистоянні вторгненню Росії. Боротьба України за свободу проти тиранії – це спільна боротьба», – заявив він.

Читайте також: Рятувальники ліквідовують наслідки удару в Смілі, відомо про 9 постраждалих

Росія вночі і вранці 29 грудня завдала чергового масованого удару дронами і ракетами по Україні. Про вибухи повідомляли у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі й Черкасах, на Сумщині, Одещині. Деякі міста атакували по кілька разів за ранок.

Наразі відомо про щонайменше 20 загиблих та 132 поранених внаслідок атаки.

Верховний представник Євросоюзу з питань безпеки Жозеп Боррель навесні 2023 року оголосив про триетапний план, згідно з яким ЄС мав надати Україні мільйон артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі і збільшення виробництва.

Втім, ближче до кінця року стало відомо, що блок не встигає виконати ці обсяги, хоча Боррель заявив, що вони залишаються «політичною метою».

Репортаж із міст, які 29 грудня постраждали від російської «наймасованішої атаки з повітря» (фотосвідчення)