У Харкові знову з’явився проспект Жукова – рішення міськради

Мітинг проти ініціативи мера Харкова Геннадія Кернеса знести намет волонтерів «Все для перемоги» і перейменувати проспект Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова. Харків, 12 травня 2019 року

Міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. За відповідне рішення проголосували 52 депутати.

Відповідальний секретар міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий заявив, що кілька ветеранських організацій звернулися до міськради з ініціативою про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова, оскільки з його ім'ям пов'язана низка історичних подій в Україні, у тому числі у Харкові, під час Другої світової війни.

«З 19 грудня 2019 року по 19 січня 2020 року у Харкові проводилося громадське обговорення, як це передбачено законодавством. За результатами поданих пропозицій, на підтримку перейменування проспекту виступили 11 тисяч 193 осіб, що складає 86% від загальної кількості голосів. Також хочу нагадати, що цього року виповнюється 75 років закінчення Другої світової війни і відзначається 75-та річниця підписання капітуляції Німеччини. Рішення про повернення проспекту імені Георгія Жукова буде слушним з точки зору святкування цих дат», – пояснив Хорошковатий.

У червні 2019 року Харківська міська рада проголосувала за повернення проспекту імені Георгія Жукова. Ця вулиця була перейменована на честь генерала і дисидента Павла Григоренка в межах декомунізації.

У листопаді Харківський апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу міської ради на рішення суду першої інстанції, який визнав незаконним перейменування проспекту імені Петра Григоренка на проспект імені маршала Жукова.