Рада ухвалила закон про банки

Будівля Верховної Ради України

Верховна Рада 13 травня ухвалила законопроєкт про банки, необхідний для затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ).


За законопроєкт №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» в другому читанні та в цілому проголосували 270 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає, що власники і колишні власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Разумков і посли G7 обговорили реформи та нову програму співпраці з МВФ

З 2014 року Нацбанк вивів із ринку 104 банки. У пояснювальній записці йдеться, що «деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутися на ринок, що створює системні ризики для фінансової стабільності».

Законопроєкт передбачає внесення статті 266-1 до кодексу адміністративного судочинства України.

Для того, щоб підтримати ухвалення документа, Верховну Раду відвідав президент України Володимир Зеленський. Тепер для того, щоб закон набрав чинності, залишився лише підпис глави держави.