Радіо Свобода засуджує припинення свого мовлення у 13 містах Афганістану

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило, що передачі Радіо Азаді, як його називають у країні, були невід’ємною частиною повсякденного життя в Афганістані

Радіо Свобода 1 грудня засудило рішення очолюваного «Талібаном» уряду Афганістану припинити трансляцію Радіо Свобода в 13 афганських містах та заявило, що продовжуватиме трансляцію з-за меж країни, незважаючи на цей крок.

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило, що передачі Радіо Азаді, як його називають у країні, були невід’ємною частиною повсякденного життя в Афганістані.

«Азаді є рятівним кругом для десятків мільйонів афганців, що робить рішення «Талібану» ще більш трагічним», – заявив президент Радіо Свобода Джеймі Флай.

За його словами, Радіо Свобода не змінюватиме свій контент для пристосування до «Талібану» і розширить можливості охоплення своєї аудиторії через інші платформи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Репортери без кордонів»: прихід талібів до влади в Афганістані мав «драматичний» вплив на медіа

«З досвіду ми знаємо, що наша аудиторія докладає великих зусиль, щоб знайти нас, – сказав Флай. – Правду неможливо повністю приховати».

1 грудня влада талібів оголосила про заборону мовлення радіостанцій «Голос Америки» (VOA) та афганської служби Радіо Свобода (RFE/RL) в Афганістані.

Таліби послалися нібито на одержані скарги на контент цих засобів інформації. Представник міністерства інформації руху «Талібан» повідомив, що мовлення Радіо Азаді (Радіо Свобода мовою дарі) було перервано у 13 містах. «Голос Америки» заявив, що його передачі також були відключені.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Афганістан: таліби звільнили двох затриманих у Кабулі журналістів

Представник талібів сказав, що цей крок було зроблено «через недотримання журналістських принципів та одностороннє мовлення». Він не надав додаткової інформації про нібито отримані скарги.

«Азаді» і «Голос Америки» в Афганістані вже кілька років ведуть 24-годинне мовлення на FM у деяких великих містах.

За даними груп із захисту вільних ЗМІ, відтоді, як у серпні 2021 року «Талібан» повернув собі владу в Афганістані, уряд чинить тиск на незалежні ЗМІ. Багато журналістів зазнали переслідувань або були ув’язнені, а жінкам-журналісткам заборонили працювати.

Через цей тиск та економічні проблеми десятки приватних телевізійних, радіо- та друкованих засобів масової інформації припинили свою діяльність в Афганістані, залишивши без роботи сотні журналістів і працівників ЗМІ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Афганістан: таліби оприлюднили указ про права жінок – про освіту в ньому не згадується