Голова МЗС Північної Кореї прибула до Росії після заяв КНДР про випробування нової ракети

Сергій Лавров і Чхо Сон Хуей під час їхньої зустрічі в Пхеньяні, жотень 2023 року

Міністерка закордонних справ Північної Кореї Чхо Сон Хуей цього тижня відвідує Росію для переговорів зі своїм колегою Сергієм Лавровим у той час, як дві країни поглиблюють економічні, політичні і військові зв’язки.

Чхо прибула до Москви 14 січня, її зустріли представники російського Міністерства закордонних справ і посольства Північної Кореї, повідомило державне інформаційне агентство KCNA 15 січня.

Візит відбувається на тлі заяв Північної Кореї про випробування 14 січня нової твердопаливної гіперзвукової ракети середньої дальності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: КНДР може продати нові ракети Росії – міністр оборони Південної Кореї

Запуск балістичної ракети, перший здійснений Північною Кореєю цього року, засудили ядерні посланці Південної Кореї, США і Японії, які після тристоронньої телефонної розмови заявили, що провокації КНДР є основною причиною нестабільності в регіоні.

Традиційні союзники, Росія і Північна Корея, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну посилили зв’язки, лідер КНДР Кім Чен Ин у вересні 2023 року здійснив рідкісну закордонну поїздку, щоб зустрітися з президентом Володимиром Путіним на Далекому Сході Росії.

Найвищі російські чиновники, включно з міністром оборони Сергієм Шойгу і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, також торік відвідали Північну Корею.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Близько 50 країн засудили поставки зброї з Північної Кореї до Росії

Раніше цього місяця Білий дім звинуватив Північну Корею у поставках балістичних ракет і пускових установок до Росії. Поставлені Пхеньяном ракети з радіусом дії близько 900 кілометрів були використані Росією для нападів на Україну, заявили чиновники.

Південна Корея звинуватила Пхеньян у тому, що він надав Москві понад мільйон артилерійських снарядів в обмін на поради щодо військових супутникових технологій.

У жовтні 2023 року США заявили, що Північна Корея доставила Росії понад 1000 контейнерів військового обладнання і боєприпасів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США запровадили санкції через поставки балістичних ракет із КНДР до Росії