Розвідка Британії розповіла про політику русифікації на окупованих РФ територіях України

Місцеві жителі в окупованому Мелітополі Запорізької області поряд з банером «Росія – це розвиток», Україна, 13 лютого 2023 року

Росія проводить політику русифікації на окупованих територіях України для приведення політичної системи у відповідність до законодавства РФ, повідомляє 28 березня Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У розвідці звернули увагу на відкриття магістерської програми за спеціальністю «Державне і муніципальне управління» у російській Академії народного господарства і державної служби яка, за словами представника навчального закладу, надасть випускникам навички для роботи на всіх рівнях влади, в тому числі на окупованих Росією територіях України.

«Це може бути пов’язано з планами президента Росії Володимира Путіна створити нову адміністративну еліту, як зазначено в його зверненні до нації минулого місяця, та виданням президентського указу в січні 2024 року про створення нового кадрового резерву», – вказано у повідомленні.

Британське оборонне відомство зазначає, що інші подібні заходи на окупованих територіях включають поширення російської системи правосуддя, нав’язування російської освітньої програми, видачу російських паспортів та розбудову російської телекомунікаційної інфраструктури.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як 10 років тому захоплювали Донецьк

Раніше керівниця пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що на лівому березі Дніпра буде активізовано мобілізацію до російської армії – з цією метою під час проведення незаконних виборів на окупованих територіях російська влада провела своєрідний перепис населення.

У січні Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що російські війська активізували механізми примусової мобілізації в окупованих громадах Херсонської і Запорізької областей, зокрема, зосередили свою увагу на фермерах.

У ГУР заявили, що активізація примусової мобілізації, до якої вдаються російські сили на окупованих територіях України, спричинена «необхідністю покривати втрати особового складу, а також зниженням підтримки війни серед російського населення».

Перед цим правозахисна організація Human Rights Watch у своєму звіті заявила, що російська влада продовжує примусово мобілізувати в свою армію українців на окупованих нею територіях України. Правозахисники наголосили, що така практика «є воєнним злочином».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Після теракту в Підмосков’ї силовики РФ шукають «терористів» в окупації?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Феномен Судоплатова. Чи достатня в Україні протидія «русскому миру»?