Доступність посилання

ТОП новини

Після незаконних виборів на лівому березі Дніпра активізується мобілізація – Гуменюк


Дострокове голосування на незаконних виборах президента Росії в окупованому місті Таврійськ, Херсонська область, 27 лютого 2024 року
Дострокове голосування на незаконних виборах президента Росії в окупованому місті Таврійськ, Херсонська область, 27 лютого 2024 року

На лівому березі Дніпра буде активізовано мобілізацію до російської армії – з цією метою під час проведення незаконних виборів на окупованих територіях російська влада провела своєрідний перепис населення, заявила в ефірі телемарафону керівниця пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Окупанти збирали дані на людей протягом всієї передвиборчої кампанії і протягом проведення тих самих виборів. Вони зібрали максимальний перелік осіб, зокрема чоловічої статі, які підходять за віком і можуть бути мобілізовані», – розповіла Гуменюк.

В оперативному командуванні «Південь» попереджають, що на окупованій частині Херсонщини посиляться подворові обходи, перевірка населення і формування так званих загонів територіальної оборони, з яких потім формується резерв передової.

Росія провела незаконні вибори президента на окупованих територіях України. Основне голосування тривало 15–17 березня, як і на території Росії. За даними Центру національного спротиву, окупаційна влада намагалася у будь-який спосіб змусити місцевих жителів проголосувати.

Європейський союз заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія організувала на окупованих українських територіях. У заяві ЄС ідеться про те, що альянс «рішуче засуджує» проведення «так званих виборів» у Криму, а також у Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській областях. Проведення виборів на цих територіях ЄС назвав «явним порушенням Росією міжнародного права».

Раніше перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк повідомляв, що жителів окупованого Енергодара у Запорізькій області поступово готують до російської мобілізації.

У січні Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що російські війська активізували механізми примусової мобілізації в окупованих громадах Херсонської і Запорізької областей, зокрема, зосередили свою увагу на фермерах.

У ГУР заявили, що активізація примусової мобілізації, до якої вдаються російські сили на окупованих територіях України, спричинена «необхідністю покривати втрати особового складу, а також зниженням підтримки війни серед російського населення».

Перед цим правозахисна організація Human Rights Watch у своєму звіті заявила, що російська влада продовжує примусово мобілізувати в свою армію українців на окупованих нею територіях України. Правозахисники наголосили, що така практика «є воєнним злочином».

Американський інститут вивчення війни (ISW) у жовтні звернув увагу на те, що Росія здійснює кампанію з мобілізації до своєї армії українських громадян, які потрапили під примусову російську паспортизацію на окупованих РФ територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG