Сенат США схвалив вступ Фінляндії і Швеції до НАТО

Президент США Джо Байден назвав це рішення демонстрацією глибокої прихильності обох партій підтримці НАТО

Сенат Конгресу США 3 серпня ратифікував договір про вступ до НАТО Фінляндії та Швеції. За схвалення проголосували 95 сенаторів, проти – один.

«Членство Фінляндії та Швеції ще більше зміцнить НАТО, що є вкрай актуальним на тлі російської агресії, на тлі аморальної та несправедливої путінської війни в Україні. Путін зміцнює союз НАТО, що найкраще демонструє потужна підтримка договору Сенатом», – заявив голова демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер.

Президент США Джо Байден назвав це рішення демонстрацією глибокої прихильності обох партій підтримці НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фінляндія планує зміцнити кордон з Росією

Хоча таке рішення Сенату очікувалося, близька до одностайної підтримка розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції продемонструвала, що ізоляційні тенденції, помітні в Республіканській партії за президентства Дональда Трампа, про чиє скептичне ставлення до альянсу було добре відомо, є справою минулого. Як пише New York Times, майже ніхто з республіканців не висловив сумнівів щодо взяття на себе зобов’язань зі спільної оборони з країною, яка має протяжний кордон із Росією.

Газета зазначає, що четверо із п’яти сенаторів-республіканців, які, як очікується, готові боротися за партійну номінацію у президенти США, проголосували за цей договір.

Схвалити угоду про прийняття до НАТО двох нових членів мають усі 30 країн-членів оборонного альянсу. Відповідне рішення вже ухвалили 23 країни.

Процес прийому двох нових членів, як очікують буде одним із найшвидших у 70-річній історії НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сім підсумків саміту НАТО. Як посилиться альянс і що це означає для України?