Шведське телебачення: Янукович вивів з України 3,7 млн євро через Swedbank

Автори матеріалу підкреслюють, що це – лише один епізод відмивання грошей Януковичем, по якому їм вдалося знайти підтвердження

Екс-президент України Віктор Янукович використовував для виведення грошей з країни шведський банк Swedbank, вивівши з його допомогою щонайменше 3,7 мільйона євро або 34 мільйони шведських крон, повідомляє Шведське телебачення SVT в своєму розслідуванні.

Автори матеріалу підкреслюють, що це – лише один епізод відмивання грошей Януковичем, по якому їм вдалося знайти підтвердження.

Зараз у Швеції та деяких інших країнах триває розслідування щодо Swedbank: як і данський Danske Bank кілька його підрозділів підозрюють у відмиванні грошей з країн колишнього СРСР.

Грошові трансфери, про які йдеться в розслідуванні, були зроблені 2011 року. Автори розслідування вважають, що гроші були отримані Януковичем в результаті хабара, і так само вважають українські слідчі, які займаються пошуком грошей екс-президента.

Читайте також: «Великий Куш»: як з банку Януковича через банк Порошенка вивели майже два мільярди гривень

Згідно з документами, які отримало SVT, керівництво Swedbank дізналося про рахунки, пов’язані з Януковичем в їхньому банку лише в 2017 році, коли відповідний запит у банк був зроблений з боку українських слідчих.

Гроші Януковича – не єдина підозріла транзакція, яка була проведена через Swedbank. Розслідувачі вважають, що через відділення банку в одній з балтійських країн також пройшли понад 10 мільйонів доларів, виведені з Росії в результаті «справи Магнітського».

На тлі скандалів з відмиванням в Swedbank в Швеції очікують відставки виконавчого директора банку Біргітти Боннесен, як це раніше зробив глава Danske Bank. Але поки що вона не відбулася.

24 січня Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винуватим у державній зраді та пособництві у плануванні, підготовці, розв'язуванні та веденні агресивної війни і засудив його до 13 років ув’язнення.

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович повертається на Донбас?

Янукович назвав незаконним вирок Оболонського районного суду Києва. Вирок ще не набрав чинності, оскільки був оскаржений.

Янукович виїхав з України в лютому 2014 року після розстрілів на Майдані. Наразі президент-утікач переховується за кордоном. Янукович заперечував свою провину в інкримінованих йому злочинах.