В ОП назвали неприйнятними заяви Фокіна щодо Донбасу

29 вересня представник української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією

В Офісі президента України назвали неприйнятними і заявили, що «неприємно вражені особистими оцінками й коментарями», висловленими першим заступником голови української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольдом Фокіним.

«Робота української делегації в Тристоронній контактній групі завжди базувалася на повному розумінні національних інтересів України та абсолютної правди про війну і хто є хто в цій війні. Особисті думки кожного з представників України не тільки жодного разу не заважали переговорам, а й не суперечили офіційній позиції держави, нашим засадничим імперативам і тим завданням, які президент Володимир Зеленський поставив перед делегацією», – йдеться в заяві.

В ОП наголосили, що офіційна позиція України «повністю збігається з об’єктивною реальністю та політичною правдо».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фокін не бачить «підтвердження, що на Донбасі йде війна між Росією і Україною»

«Саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України. Саме ця держава повністю контролює тимчасово окуповані території України та має вирішальний вплив на все, що там відбувається. Це цілком очевидні істини», – заявили в Офісі президента.

Заявам Вітольда Фокіна, які «категорично розходяться» з офіційними позиціями держави, вже надана «належна оцінка», перш за все – суспільством, додали в ОП.

«Тим більше, що метою діяльності держави та її представників є досягнення сталого миру лише на українських умовах. А саме: абсолютне й довготривале припинення вогню на Донбасі, звільнення всіх утримуваних осіб, виведення всіх незаконних збройних формувань і військової техніки з території України, повна деокупація та повернення Україні контролю над кордоном з Росією. Задля цього й працює наша делегація в Тристоронній контактній групі», – наголосили в ОП.

29 вересня перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін заявив на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У «Голосі» написали запит Зеленському про відкликання Фокіна з ТКГ

За його словами, на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу, підтримувані Росією.

Фокін також заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей. Він запропонував оголосити загальну амністію на окупованих територіях Донбасу і провести вибори.

Після цього голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що заяви Фокіна щодо Донбасу не відображають офіційну позицію України, і додав, що, на його думку, Фокін має залишити склад ТКГ.

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати йому звільнити Фокіна.

Критичні відгуки на адресу Фокіна через його висловлювання залишив у фейсбуці і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Президент Володимир Зеленський призначив Вітольда Фокіна першим заступником голови української делегації в ТКГ у серпні цього року.