ЗСУ намагаються відтіснити війська РФ із Сєвєродонецька, місто залишається українським – голова ВЦА

Дим від боїв у Сєвєродонецьку, 2 червня 2022 року

Українські військові на даний час намагаються відтіснити російських загарбників із Сєвєродонецька на Луганщині, повідомив керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк в ефірі телемарафону.

«Ситуація – досить складна. Наші військові вживають всі необхідні заходи для того, щоб відтіснити ворога з території міста, ведуться позиційні вуличні бої. Це супроводжується постійними артилерійськими обстрілами. Ситуація – досить напружена, але є сподівання і впевненість наших Збройних сил, що все вдасться», – сказав Стрюк 4 червня.

Відповідаючи на запитання про те, яка частина міста окупована російськими силами, голова ВЦА сказав: «Я б не сказав, що окупований. Був певний військовий успіх із боку орків, яким вдалося все таки пройти в місто і захопити досить суттєву його частину, майже розділивши навпіл, якщо ми кажемо про житлові квартали, там, де вони можуть себе почувати впевнено. Але нашим військовим вдалося перегрупуватися, побудувати лінію оборони. І зараз вживаються всі необхідні заходи для того, щоб все ж таки місто повернути під повний контроль України. Місто залишається українським».

Він також повідомив, що частину населення Сєвєродонецька, яке залишалося в місті до початку активних боїв, російські сили примусово вивезли на окуповану територію.

«До початку активних бойових дій у місті залишалося близько 13 тисяч населення. Враховуючи, що вже третю добу йдуть постійні вуличні бої і евакуація не відбувається, те населення, яке було, воно і залишається, за винятком невеликої частини, яку оркам вдалося примусово вивезти з міста на окуповану територію», – сказав голова ВЦА.

Раніше сьогодні Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк на Луганщині.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія РФ основні зусилля зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках – Генштаб ЗСУ

Напередодні голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що українські сили оборони відсунули російських військових у Сєвєродонецьку на 20%.

За його словами, загарбники втратили багато техніки і особового складу, в тому числі й «кадирівців». Події останніх двох днів продемонстрували, як ЗСУ «можуть витискати ворога», написав Гайдай у телеграмі 3 червня.

Вранці 2 червня Гайдай повідомляв, що російські війська продовжують вести штурмові дії у Сєвєродонецьку, а українські військові стримують «ворога, тому той продовжує знищувати інфраструктуру та промисловість Сєвєродонецька».

Про штурмові дії на Сєвєродонецькому напрямку повідомляв раніше і Генштаб ЗСУ. Луганська ОВА 1 червня повідомляла, що армія РФ контролює 80% території Сєвєродонецька.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗСУ відтіснили російські війська від двох селищ під Сєвєродонецьком – Міноборони