Податки, прибутки чи самі активи – яке рішення готує ЄС щодо заморожених російських коштів?

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни G7 заморозили активи Центробанку Росії на суму близько 300 мільярдів доларів і досі шукають рішення, як використати ці кошти на користь України

Євросоюз наблизився до ухвалення рішення щодо використання заморожених активів Центробанку Росії на користь України. Посли країн-членів ЄС мають затвердити план 31 січня, напередодні позачергового саміту лідерів ЄС. Радіо Свобода ознайомилось з проєктом рішення і пояснює деталі.

Що саме використають?

Коли обговорюється використання заморожених активів з Центробанку РФ на користь України, варто врахувати, що мова може йти про три компоненти:

1 – самі активи, тобто кошти та цінні папери, які Росія розмістила як депозит у різних західних фінансових установах і в різних валютах – євро, доларах, британських фунтах тощо;

2 – прибутки від цих активів, тобто кошти, які генеруються з часом за рахунок зберігання цих активів, як і від будь-якого депозиту за певними відсотковими ставками;

3 – податки на прибутки, які стягують країни, на території яких зберігаються ці заморожені кошти.

Податки

Податки на прибутки – це та частина коштів, які країнам найлегше передати Україні, оскільки мова не про російські активи, а про гроші, які за будь-яких умов мають йти до бюджету країни, що накладає цей податок.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україні потрібні не лише податки, але й прибутки з російських заморожених активів – Кулеба

Перший прецедент використання на користь України податків від прибутків, що генерують заморожені російські активи, продемонструвала Бельгія. Левова частка із коштів Центробанку Росії заморожена саме у Бельгії – це 180 мільярдів євро із 300, вони заблоковані на рахунках бельгійського центрального депозитарію Euroclear.

У звʼязку зі зростанням інфляції та кредитних ставок у ЄС ці кошти почали генерувати значно більші прибутки, ніж раніше. Так, за даними Euroclear, лише за 9 місяців 2023 року заморожені російські активи дали 3 мільярди євро прибутків.

Бельгія має одні з найвищих податкових ставок у ЄС і з допомогою самих лише податків на прибутки від російських активів станом на кінець 2023 року зібрала 1,7 млрд євро та наповнює ними спеціально створений фонд з допомоги Україні.

Прибутки

Прибутки, які генерують російські активи, – це саме та частина російських коштів, рішення щодо якої в Брюсселі наразі фіналізують.

Бельгія головує у Раді Євросоюзу у першій частині 2024 року та підготувала законодавчу базу для використання прибутків, і отримала схвальні відгуки у колах дипломатів «за якість роботи та швидкість розгляду питання», повідомили Радіо Свобода поінформовані про хід обговорення європейські дипломати.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я майже впевнений, що незабаром це буде зроблено» – Боррель про використання заморожених активів РФ

Суть пропозиції Бельгії полягає у двоетапному процесі. Першим кроком ЄС має створити окремий банківський рахунок, на якому будуть акумулюватися усі прибутки, які генеруються російськими активами.

У проєкті законодавчої бази, який є у розпорядженні Радіо Свобода, пояснюється, чому такі доходи не можуть вважатися суверенними активами Росії і, відповідно, не захищені від конфіскації. Посли країн-членів Євросоюзу мають затвердити рішення про створення такого окремого рахунку на засіданні 31 січня.

Другим кроком має стати, власне, використання цих прибутків на користь України – і тут ЄС буде очікувати скоординованих кроків разом з країнами з G7, оскільки Європейський центробанк вбачає ризики для міцності валюти євро, якщо аналогічний крок не зроблять з прибутками від російських активів у інших валютах, таких, як американський долар, британський фунт тощо.

Тобто другий етап рішення від Євросоюзу щодо використання прибутків від російських заморожених активів затримуватиметься, залежно від підготовки аналогічної законодавчої бази у країнах «Групи семи».

Активи

Західні країни наразі вивчають способи конфіскації заморожених російських активів на користь України. Оскільки основна сума коштів російського центробанку заблокована саме у ЄС, там стурбовані потенційними наслідками конфіскації для європейської валюти – інвестори можуть вийти з активів у євро через побоювання, що їхні гроші теж можуть бути конфісковані.

У США на початку січня адміністрація президента Джо Байдена підтримала законопроєкт щодо можливостей конфіскації частини заморожених російських активів на користь України. Проте вирішувати, чи робити це і як ці активи використовувати, США будуть спільно з партнерами з G7, пояснювали в офісі держсекретаря Сполучених Штатів.

Обговорювалось питання і на Світовому економічному форумі у Давосі, проте з дискусій стало зрозуміло, що поки що розуміння, як це зробити легально і без дестабілізації світової фінансової системи, у країнах G7 немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я майже впевнений, що незабаром це буде зроблено» – Боррель про використання заморожених активів РФ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Є прогрес» – Пенні Пріцкер про конфіскацію російських активів на відбудову України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Держдепартаменті США роз’яснили останні кроки щодо конфіскації російських заморожених активів