Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до Євро-2012 в авральному режимі – експерти


Будівництво стадіону у Львові
Будівництво стадіону у Львові

Київ – До початку Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році, який разом із Польщею прийматиме Україна, залишилося менше 300 днів. На сьогодні виконана левова частка робіт з підготовки до нього, і проведенню чемпіонату ніщо не загрожує, запевнив директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. Утім, незалежні експерти вказують на численні хиби підготовки Євро-2012 і прогнозують, що після чемпіонату Україна опиниться в борговій ямі.

До 11 жовтня буде відкритий Національний спорткомплекс «Олімпійський», до 15 жовтня – Львівський стадіон, оскільки в ці дні там пройдуть товариські матчі українських команд із німецькими та австрійськими, під час яких експерти перевірять відповідність цих спортивних комплексів вимогам УЄФА.

Про це повідомив у вівторок директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. За його словами, до кінця року так само завершать і перевірять на відповідність вимогам турніру всі основні об’єкти чемпіонату.

Представник УЄФА заявив також, що до початку Євро-2012 залишилися здебільшого організаційні моменти, такі як формування волонтерського корпусу, створення систем безпеки, організація фан-зон, транспортне сполучення і вказівники для туристів. Як підготувалася Україна, ще раз перевірять під час жеребкування команд, яке відбудеться у готелі «Хаят», який обрано штаб-квартиро УЄФА в Україні на час чемпіонату.

«Другого грудня відбудеться фінальне жеребкування у Києві. Це буде тестом для України на організацію подій такого рівня», – зазначив Лубківський.

Він прогнозує, що загалом УЄФА інвестує у проведення чемпіонату 500 мільйонів євро. І очікує, що українська економіка отримає від проведення турніру понад мільярд євро. Однак він визнає деякі проблеми з фінансуванням підготовки до чемпіонату.

«Через фінансову кризу, політичні особливості попереднього етапу проекту сьогодні держава взяла на себе левову частку зобов’язань. Небо не безхмарне. Але турнір не під загрозою», – наголосив Маркіян Лубківський.

Водночас він не зміг уточнити, яку частку підготовки до чемпіонату фінансують приватні інвестори, а яку – державний бюджет України. Тим часом радник Президента України Валерій Пустовойтенко сказав Радіо Свобода, що бюджетне фінансування підготовки до турніру – це добре, оскільки виділені владою кошти залишаються в українських виробників і стимулюють економіку країни. Однак він визнав великі проблеми з підготовкою об’єктів у Львові, зокрема відставання у термінах будівництва стадіону.

Чемпіонат став не інвестиційним проектом, а борговою ямою – експерт

Підготовка до Євро-2012 в Україні йде неналежним чином, і це заганяє державу в ще більші борги, говорить економіст Андрій Новак.

«З самого початку, коли ми лише отримали право проводити чемпіонат, наводили розрахунки, що 82% коштів на його проведення надійдуть від приватного інвестора. Сьогодні співвідношення прямо протилежне, – зазначає він. – Для всіх країн такі чемпіонати – це інвестиційний бум, для нас – інвестиційний провал. Необхідні об’єкти фінансують з єдиного джерела – це борги. Тобто, Україна готує Євро-2012 за рахунок пенсіонерів, студентів, бюджетників».

Така ситуація, за словами економіста, склалася через дуже поганий інвестиційний клімат, корупцію та відсутність законодавчих гарантій для бізнесу в Україні.

Україна ще не визначилася, як обслуговувати вболівальників?

Інші, досі не враховані, проблеми в підготовці Євро-2012 бачить віце-президент Асоціації лідерів туристичного бізнесу Олександр Новіковський.

«В Україні старанно готують основні об’єкти інфраструктури чемпіонату: стадіони, аеропорти, дороги… Однак забувають при цьому, що там туристи проводитимуть 5 відсотків свого часу. Решту часу вони мають користуватися туристичною інфраструктурою і сервісом. Не вистачає нормативних документів, діючі об’єкти часто не відповідають міжнародним стандартам. У нас багато цікавих історичних місць. Але недостатньо просто запропонувати вболівальникам туди поїхати!» – зауважує Олександр Новіковський.

Він також наголошує, що за той час, який залишився, Україна має вивчити запити європейських туристів і запровадити відповідні стандарти їхнього обслуговування. А також наповнити туристичні центри, які створюються, всією інформацією, котрої можуть потребувати гості Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG