Доступність посилання

ТОП новини

Поляки подбали про те, щоб Євро-2012 «побачили» і незрячі


Варшава – У польських містах, де відбуватимуться матчі Євро-2012, святом футболу зможуть безперешкодно насолоджуватися вболівальники-інваліди. Архітектори запланували стадіони таким чином, щоб люди на інвалідних візках, із вадами слуху, і навіть незрячі могли повболівати за улюблені команди.

Скільки саме неповносправних вболівальників приїде до Польщі на Євро-2012, не відомо. Проте на кожному з чотирьох польських стадіонів, де відбуватимуться матчі чемпіонату, для людей на інвалідних візках забезпечені мінімум 100 місць. Найбільше таких місць підготували на познанському стадіоні – аж 266.

Пьотр Павловський, голова польського «Фонду інтеграції», який займається проблемами інвалідів-вболівальників, вважає, що усі такі місця на польських стадіонах під час чемпіонату будуть заповнені.

За словами Павловського, пересічний здоровий вболівальник не завжди розуміє, що незряча людина може робити на футбольному матчі. «Ми часто забуваємо про те, – каже він, – що не тільки людина на візку, але й людина незряча або глуха повинна комфортно почуватися на стадіоні».

На щастя, твердить Павловський, підготовка до Євро-2012 міняє ситуацію на краще. На нових польських стадіонах інваліди зможуть без проблем під’їхати на інвалідних візках до своїх місць, буфетів і туалетів. Усе продумано так, щоб неповносправна особа не мусила долати жодної сходинки.

«На стадіоні 106 місць для неповносправних осіб, плюс стільки ж для їхніх опікунів. Між стільцями ширша відстань, ніж це буває звичайно, окремі стільці для опікунів, біля кожного стільця є місце для інвалідного візочка», – розповіла Дарія Кулінська, речник польського Національного стадіону.

Балакучі ліфти й «позичені очі» для незрячих

Польські організатори чемпіонату подбали й про вболівальників, які мають серйозні вади зору. Завдяки так званій системі аудіодескрипції незрячі почують детальну розповідь про те, що відбувається на футбольному полі, дізнаються, як виглядають футболісти, у що вони одягнуті.

Із думкою про незрячих кабіни ліфтів на стадіонах обладнані синтезаторами мови. Ці пристрої голосно повідомляють, на якому саме поверсі є ліфт. Кнопки виклику ліфта встановлені на висоті 60-80 сантиметрів, так щоб людина на візку могла без проблеми до них дотягнутись. У ліфтах, на коридорах і в туалетах нових польських стадіонів багато місця для маневрування інвалідними візками, усі ці місця легкодоступні.

Не стадіоном єдиним, кажуть інваліди-вболівальники

Проте, як наголошує Пьотр Павловський, для того, щоб вболівальники-інваліди не почувалися людьми другого сорту, недостатньо обладнати за останнім словом техніки стадіони. Що з того, що стадіони стануть своєрідними приязними для інвалідів островами, якщо до них не можна буде дістатися?

«Дуже важливо, щоб міста-господарі чемпіонату зуміли налагодити доїзд до стадіонів. Бо з вокзалу, аеропорту, готелю неповносправному вболівальнику потрібно якось доїхати до стадіону, тож необхідна співпраця багатьох установ та організацій», – зазначив голова польського «Фонду інтеграції».

При цьому Пьотр Павловський зауважує, що багато на польських стадіонах змінилося на краще, але чимало ще потрібно зробити. За його словами, архітектори не завжди розуміють потреби інвалідів. Скажімо, у Великій Британії, каже він, на стадіонах обладнують туалети для собак-провідників, які супроводжують незрячих вболівальників. У Польщі про такі речі поки що можна тільки мріяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG