Доступність посилання

ТОП новини

Цукрова недуга. В Україні епідемія цукрового діабету?


Сьогодні - Міжнародний день діабетиків. Недуга, від якої страждають ці люди, є однією з найпоширеніших у світі: хворих близько 200 мільйонів людей. На обліку в Україні - 1 мільйон діабетиків, хоча експерти кажуть, що насправді хворих у країні вдвічі більше. Як лікують діабет, чи дорого коштує лікування і наскільки воно є доступним?

Слабкість, спрага, голод та свербіж – найперші симптоми

Цукровий діабет – хвороба порушеного обміну речовин. Якщо аналізи показують високий вміст цукру в крові та його наявність у сечі, людині варто звернутися до лікаря-ендокринолога. У групі ризику ті, хто має погану спадковість і страждає на ожиріння. (Щоправда, прямої залежності від кількості цукру, що їсть людина, і виникненням діабету немає). Водночас спровокувати його можуть інші хвороби, стреси. Крім того, діабет неможливо вилікувати цілком, і на нього може захворіти кожен. Хоча половина хворих навіть не підозрює про свою недугу. Про симптоми, за яких варто перевіритися на наявність цукрового діабету розповідає лікар-консультант інформаційної служби «Здоров’я» Олена. «Якщо Ви постійно відчуваєте спрагу, голод, слабкість та свербить шкіра, потрібно зробити аналіз крові та сечі на цукор. Направлення дає Вам дільничний лікар. Якщо ж нічого не турбує, робити цього не потрібно».

Боротися можна народними методами

У киянки Ірини хворіє на цукровий діабет бабуся. Ірина розповіла про те, як літній жінці вдається успішно боротися з такою недугою. «У неї ця хвороба виникла в 70 років, ніхто не знає, чому. Вона не приймала інсуліну, тому що лікарі порадили спочатку користуватися народними методами. Їй у селі порадили попити деякі трави, і вміст цукру в крові знизився настільки, що лікарі дозволили бабусі жити без ліків, але притримуватися дієти і не їсти багато солодкого. Вона тепер не їсть варення, не солодить чай і нормально себе почуває».

Адресна допомога хворим на цукровий діабет від держави

Як би людина сама вдало не протистояла діабету, але допомога держави необхідна, особливо, коли доводиться купувати інсулін. 23-річний харків’янин Максим розказує, що лікування йому щомісячно обходиться у десятки гривень. «На інсулін держава дає гроші, але інші препарати доводиться купувати самому».

Що саме робить Міністерство охорони здоров’я України для таких хворих, як Максим, розповіла Зоя Крушинська, заступник директора Департаменту розвитку медичних досліджень МОЗ. «МОЗ сьогодні розробляє ліцензування клінічних протоколів на допомогу хворим з ендокринною патологією, зокрема цукровим діабетом. І на сьогодні опрацьовується Проект постанови Кабінету Міністрів України про відшкодування аптечним медичним закладам за лікарські засоби, за препарат інсулін. Ми говоримо про це, тому що Кабмін та МОЗ взяли на себе зобов’язання запровадити адресну допомогу хворим на цукровий діабет. Тобто хворий приходить до лікаря-ендокринолога отримує рецепт, за яким видають інсулін уже на місці».

Вживати інсулін змушений кожен п’ятий діабетик. Харків’янин Максим, ґрунтуючись на своєму досвіді, стверджує: особливої різниці між вітчизняним та імпортним інсуліном немає.

В Україні інсулін почали виробляти дев’ять років тому, на заводі «Індар». Однак згодом виник скандал, пов’язаний із вітчизняним препаратом. Деякі інсулінозалежні хворі стверджували, що якість імпортного інсуліну краща. Водночас фахівці переконували: різниці між українськими та іноземними ліками для діабетиків немає. Заступник голови правління «Індару» з юридичних і економічних питань Віктор Романюк переконує, що підприємство за якість відповідає. «Підприємство впускає 28 найменувань препаратів, тобто практично всю номенклатуру, яка на сьогодні існує».

Одна з проблем, яка сприяє поширенню цукрового діабету в Україні, – незнання багатьох людей про його загрозу (а потенційною жертвою хвороби може бути кожен). Так вважає президент Української діабетичної федерації, відомий артист Богдан Бенюк. «Найважливіше, що ми маємо робити, це займатися просвітницькою роботою. Люди мають знати, що з діабетом можна жити, жити нормально, багато років, просто ведучи правильний спосіб життя. Зараз у цій сфері є проблеми – скоро грудень, а багато областей залишилося без ліків, люди не мають чим робити уколи».
В Україні існує«Гаряча лінія» для хворих на цукровий діабет, де легко можна отримати консультацію та допомогу. Її телефон: 8 800 500-04-50.

Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що кількість хворих на цукровий діабет до 2025 року зросте у світі вдвічі.


Чи знаєте Ви, чим загрожує діабет та як від нього можна вберегтися?
Марія, студентка: Я мало знаю про цю хворобу. Думаю, що велика кількість споживання цукру не є її причиною.
Олександр, продавець: Про цю хворобу чув. Однак причин її не знаю, не знаю, чи можна вберегтися. Здається, вона генетично передається.
Тетяна, в декретній відпустці: Я знаю, що при цій хворобі не виробляється гормон, який має розщеплювати цукор. Однак, як уберегтися, навіть не уявляю.
Максим, студент: У мене бабуся хворіє вже років 7. Вона не їсть цукру, вживає спеціальні продукти для діабетиків.
Олена, науковий співробітник: У мене брат хворий. Він коле інсулін, харчується по годинах за дієтою, не курить, не п’є. Щоб уберегтися, треба не їсти багато, тим більше солодкого, не їсти жирного, вести здоровий спосіб життя, однак це гарантії не дає.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG