Доступність посилання

ТОП новини

Копійчані ліки. Держава буде відшкодовувати вартість необхідних медикаментів незаможним?


Ціни на лікарські засоби в Україні можуть знизитися. Прем’єр-міністр пообіцяла запровадити систему державного відшкодування вартості необхідних ліків для незаможних. Це дозволить понизити їхню ціну, кажуть фармацевти. Чи не бояться підприємства втратити прибуток? Яким чином нині формується ціна на медичні препарати в Україні і Латвії? Які ліки переважно потрібні українцям? Чого тут більше у діях урядовців – політичних кроків чи турботи про людей?

«70% медикаментів люди купують за свої гроші»

Держава повинна компенсувати людям витрачені кошти на покупку ліків, вважає екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Три роки тому, коли він очолював медичне відомство, намагався реформувати аптечну галузь і запровадити продаж переважної більшості ліків за рецептами. На той час у бюджеті були передбачені кошти на компенсацію витрат на ліки для малозабезпечених українців, каже Микола Поліщук. «Не менше 70% медикаментів люди купують за свої гроші. Скажіть, будь ласка, чому ми компенсуємо і повністю лікуємо наркоманів і ВІЛ-інфікованих, а незаможним людям і пенсіонерам, які працювали на державу все своє життя, не компенсуємо? Я був одним із розробників програми щодо судинних та судинно-мозкових захворювань. Ця програма сьогодні фінансується. І якраз там, я наголошував, що незаможним людям слід перебачити компенсацію на медикаменти серцево-судинної патології».

Які саме лікарські засоби будуть компенсувати?

Заяви урядовців про здешевлення препаратів для малозабезпечених верств населення економіст Олександр Жолудь вважає недоцільними без затвердження нового переліку ліків. На його думку, це виходить дублювання вже існуючих пільг для незаможних. «Тут запитання полягає в тому, які саме лікарські засоби будуть компенсувати. Потрібно враховувати, що на частину препаратів у нас не існує ПДВ. Слід зауважити, що частина пенсіонерів та інвалідів уже мають право на 50%-знижку або повну компенсацію. Тож якісь додаткові речі без зміни переліку препаратів, я вважаю, недоцільно вводити».

Полтавчанці Валентині Сергіївні за 70, 30 років тому вона отримала І групу інвалідності. Дві третини від своєї пенсії, яка складає 688 гривень, витрачає на медпрепарати. Пенсіонерка чекає здешевлення ліків, оскільки каже, що не у всіх аптеках може одержати 50%-знижку. «У минулому місяці 180 гривень з пенсії залишила на хліб, а решту (500 гривень) – на ліки. Та й того не вистачило, тому позичала. Я чула, що будуть відшкодовувати вартість деяких медикаментів. Якби хоч трішки, бо я дуже багато витрачаю на ліки».

Методи зниження ціни на медпрепарати


Одним із методів зниження ціни на медпрепарати може бути держзакупівля ліків, говорить Леонід Косяченко, заст. голови Держслужби лікарських засобів МОЗ України. «Вітчизняні виробники будуть знати, що потрібно робити та в якому об’ємі. А якщо людина знає все це і те, що його куплять, то, безумовно, ціна може бути знижена».

Впровадження стандартів виробництва, контролю якості та системи реєстрації лікарських засобів дозволить знизити їхню ціну, зазначають в Асоціації фармацевтичних виробників України. Крім цього, необхідно запровадити формуляри лікування, де буде записано, якими саме препаратами слід лікувати пацієнтів. Наразі українська держава централізованими закупками ліків лише на 10 % покриває витрати на їхнє виробництво, говорить Олег Сяркевич, директор з розвитку бізнесу одного з фармацевтичних підприємств. Це такі групи ліків, як туберкульоз, діабет (1-типу), частина онкології. «Ми повинні говорити про 2 категорії: ринок в упаковках та ринок в грошах. Якщо говорити про ринок в упаковках, то 30% цього ринку мають іноземні виробники, а 70% - вітчизняні. У грошах – навпаки. У 2007 році на мільярд вісімсот сімдесят мільйонів гривень було ввезено ліків по імпорту – це на 40% більше, ніж у 2006 році».

Чи є держзамовлення на закупку медичних препаратів у Латвії?


У Латвії досить багато аптек - приблизно на 3 тисячі мешканців припадає по одній аптеці. Ціни на медикаменти контролюються Латвійською державною агенцією ліків. Ціна ліків складається з вартості виробника медикаментів, аптечної націнки і п’ятивідсоткового податку на додану вартість. Середня ціна упаковки ліків в Латвії складає приблизно 6 доларів США, Далі продовжує кореспондентка Радіо Свобода у Прибалтиці Людмила Пилип.

«З метою зробити інформацію про ціни на ліки більш доступною для місцевих пацієнтів, на сайті в інтернеті Латвійської державної агенції ліків розміщений список зареєстрованих у країні медикаментів та їх ціни у роздрібній торгівлі в аптеках. У списку ліків указані максимально можливі ціни на медикаменти. Таким чином у пацієнтів є можливість відслідковувати, чи не збільшують аптеки ціни на ліки, оскільки в Латвії як виробники, так і аптеки не мають право встановлювати націнку вище визначеної державою, а вона складає приблизно 20%.

Аптекарів, які порушують цю вимогу, чекає досить суворе покарання. Зокрема на 18 місяців був позбавлений волі, в тому числі і за недотримання регульованих цін на медикаменти, колишній володар мережі аптек Rudens aptiekа Володимир Лабазников».

Ціна на іноземні ліки в середньому у 5-6 разів дорожча за вітчизняні препарати, говорять українські фармацевти. Причому під імпортними ліками слід розуміти препарати, вироблені як відомими фармацевтичними фірмами, так і третіми країнами світу, де якість не завжди відповідає їх ціні.


Скільки Ваша родина в середньому витрачає грошей на ліки щомісяця? Які це препарати?
Галина Прохорівна: Не рахувала, але багато. Внучка нещодавно потрапила в лікарню зі шлунком, і лікарі призначили ліків їй на 150 доларів.
Георгій, заст. директора спортивної школи: На ліки не дуже багато витрачаю. У середньому 20 гривень. Коли йде мова про здоров’я, то на ціну не дивишся, на якість звертаю увагу, зазвичай.
Світлана, прибиральниця: Довіряємо більше вітчизняним. Вони не дешевші, а кращі за якістю. У середньому витрачаю на ліки 100 гривень на місяць.
Анатолій, охоронець: Купляю ті ліки, які приписує лікар. Дивлячись, яке захворювання, але за півроку витрачаю не менше 700 гривень. Я не знаю різниці між вітчизняними та іноземними. Ціна така ж.
А Віра Ісаківна, пенсіонерка: На ліки потрібно дуже багато грошей. Щомісяця не менше 300 гривень. От, розторопшу щойно взяла, одна коштує 26 гривень, а я п’ю курсами. Фітосорбін (30 гривень). Беру мазі від болю в суглобах. Крім того, в мене ще й гіпертонія.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG